Hollande: Francúzsko zintenzívni boj proti Islamskému štátu v Sýrii

PARÍŽ – Francúzsko zintenzívni letecké útoky proti radikálnej organizácii Islamský štát v Sýrii. V príhovore k poslancom oboch komôr francúzskeho parlamentu to uviedol prezident Francois Hollande. Francúzi rovnako požiadajú Radu bezpečnosti OSN, aby prijala rezolúciu namierenú proti radikálom z Islamského štátu.

Francúzsky prezident povedal, že je potrebné vytvoriť širokú koalíciu pre boj proti Islamskému štátu v Sýrii. V najbližších dňoch sa pre to zíde s prezidentmi USA a Ruska Barackom Obamom a Vladimírom Putinom.

Zmena francúzskej ústavy

Hollande ďalej v príhovore povedal, že plánuje zmenu francúzskej ústavy. Zákon by podľa neho mal umožniť odobrať teroristom občianstvo a zamedziť im v návrate do krajiny.

Francúzsko podľa prezidenta požaduje efektívnejšie kontroly na vonkajších hraniciach Európskej únie, čo má podľa neho zamedziť obnovovaniu kontrol na jednotlivých národných hraniciac a deštrukciu Európskej únie.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Vo vojne

Francúzsko je podľa Hollandea vo vojne, ale nie vo vojne s inou civilizáciou, pretože atentátnici žiadnu civilizáciu nezastupujú. Francúzsko je vo vojne s terorizmom, prehlásil prezident.

Šéf Elyzejského paláca rovnako prisľúbil, že Francúzsko v najbližších dvoch rokoch zvýši počet policajtov o päť tisíc. Posilní protiteroristické tímy a pohraničníkov. Do roku 2017 neurobí škrty v armádnom rozpočte.

Viac informácií nájdete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices