Belgické úrady o parížskych teroristoch vedeli od januára, ale nekonali

PARÍŽ – Trojica predpokladaných páchateľov útokov v Paríži – Abdelhamid Abaaoud a bratia Salah a Brahim Abdeslamovci – bola od júna na zozname približne 80 osôb podozrivých z radikalizácie, ktorý vypracovali belgické ministerstvá vnútra a spravodlivosti. Belgické úrady o nich vedeli, ale nekonali a ani ich nesledovali, konštatovala rozhlasová stanica Europe 1.

Zoznam vznikol po odhalení príprav atentátu v belgickom Verviers v januári tohto roku. Na vlastnú žiadosť ho dostala k dispozícii aj starostka bruselskej štvrti Molenbeek, kde žije viacero zradikalizovaných osôb.

Abdelhamid Abaaoud, ktorý je považovaný za strojcu útokov z 13. novembra v Paríži, je v tomto zozname označený ako „zradikalizovaný“, s poznámkou, že odišiel do Sýrie.

Podozrivý z účasti

Bratia Abdeslamovci sú podľa zoznamu tiež zradikalizovaní a patriaci k islamistickému hnutiu.

Na zozname je aj meno Mohameda Abriniho, ktorý je podozrivý z účasti na atentátoch v Paríži a ktorý je, podobne ako Salah Abdeslam, na úteku.
Brahim Abdeslam bol jedným zo samovražedných atentátnikov v Paríži, Abaaoud prišiel o život pri policajnej operácii súvisiacej s pátraním po komplicoch páchateľov parížskych atentátov, ktorá sa uskutočnila 18. novembra na parížskom predmestí Saint-Denis.

Vedeli, nič neurobili

Francúzske médiá uviedli, že belgické úrady o zradikalizovaných islamistoch vedeli, ale nič nepodnikli.

Starostka Molenbeeku Francoise Schepmans sa bráni, že štvrť má k dispozícii len mestskú políciu, a podobnými kauzami sa musí zaoberať polícia na federálnej úrovni.

Zatváral oči

Benevolentný postoj k sieti islamistov vyvolal búrlivú reakciu nacionalistickej Novej flámskej aliancie (N-VA), ktorá socialistov obvinila zo zodpovednosti za dnešný stav, keď sa „Brusel stal zázemím islamistického barbarstva“.

Poslanec N-VA Karl Vanlouwe sa v článku pre belgický denník Le Soir zameral najmä na niekdajšieho socialistického starostu Molenbeeku a exministra spravodlivosti Philippa Moureauxa, ktorý bol podľa neho príliš tolerantný a „zatváral oči pred tými, ktorí zastrašovali dievčatá a ženy, čo sa nechceli zahaľovať, predávali v štvrti zbrane a drogy“ a iní zašli ešte ďalej, keď po boku Islamského štátu páchali atentáty v západnej Európe.

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Rozdeľovať, rozdeľovať

Francúzsky denník Le Monde vo svojom utorkovom vydaní tiež kritizoval prílišnú tolerantnosť belgických úradov, ktoré nechceli v Belgicku narušiť mier panujúci v spoločnosti. Na túto kritiku odpovedal denník La Libre Belgique replikou, že podobná kritika by bola oprávnená od štátu, ktorý by mohol byť príkladom spolužitia a integrácie.

„Takto (kritika) vyhovuje len Dáišu (Islamskému štátu), ktorého cieľom je rozdeľovať, rozdeľovať a ešte raz rozdeľovať“.

Teroristické útoky, ktoré sa v piatok 13. novembra večer odohrali vo francúzskej metropole Paríž, si podľa najnovších údajov, vyžiadali najmenej 130 mŕtvych.

Šesť lokalít

Útoky sa odohrali v šiestich lokalitách vrátane národného štadióna Stade de France. Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík o belgickom predsedníctve: Hlavnou úlohou bude zabezpečenie eurovolieb

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Belgická …

Consent choices