Mäso z klonovaných zvierat nie, no nanomateriály áno. Legislatíva o bezpečných potravinách schválená

Pravidlá pre nové druhy potravín sa pripravujú už dlho.  Súčasná legislatíva vznikla v roku 1997 a v niektorých bodoch je už zastaraná.  Nová by mala mať širší záber možností, no minulý rok ju európski zákonodarcovia poslali naspäť do Komisie s pozmeňujúcimi návrhmi.

Viacerí poslanci hovoria o novej legislatíve s nadšením. Otvára dvere príležitostiam, aby sme mali veľmi presné nariadenia. Otvára dvere malým a stredne veľkým firmám. Zjednodušuje postup, otvára dvere zrýchleniu postupov,“ hovorí Vytenis Andriukaitis, komisár pre zdravie a bezpečnosť potravín.

Z rozsahu tejto legislatívy bola vybratá kategória mäsa z klonovaných zvierat, kvôli ktorému zlyhal aj predchádzajúci návrh z roku 2011. Potraviny z nanomateriálov v nej však nechali. Podľa kritikov tejto legislatívy je to nelogické. Cenou za toto selektovanie je ochrana spotrebiteľov. Kým nemáme analytické metódy a kým nemáme dôkaz, že využívanie nanomateriálov v potravinách je bezpečné, mali by sme ich zakázať,“ hovorí jeden z kritikov legislatívy Pavel Poc zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

Viac..  EÚ vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v roku 2024

Legislatíva by podľa mnohých mala zachovať princíp predbežnej opatrnosti, pretože niektoré z potravín môžu obsahovať malé množstvo nanočastíc už teraz. Je zrejmé, že to treba označovať,“ reaguje James Nicholson zo Skupiny európskych konzervatívcov a reformistov. Novú legislatívu už schválilo plénum Európskeho parlamentu.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Nicholsonova

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Konšpirátorov a manipulátorov by sme nemali nechať bez povšimnutia

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU Zdieľaj článok na Facebooku Zadajte Váš e-mail a …

Consent choices