Pravidlá pre nové druhy potravín sa pripravujú už dlho. Súčasná legislatíva vznikla v roku 1997 a v niektorých bodoch je už zastaraná. Nová by mala mať širší záber možností, no minulý rok ju európski zákonodarcovia poslali naspäť do Komisie s pozmeňujúcimi návrhmi.
Viacerí poslanci hovoria o novej legislatíve s nadšením. „Otvára dvere príležitostiam, aby sme mali veľmi presné nariadenia. Otvára dvere malým a stredne veľkým firmám. Zjednodušuje postup, otvára dvere zrýchleniu postupov,“ hovorí Vytenis Andriukaitis, komisár pre zdravie a bezpečnosť potravín.
Z rozsahu tejto legislatívy bola vybratá kategória mäsa z klonovaných zvierat, kvôli ktorému zlyhal aj predchádzajúci návrh z roku 2011. Potraviny z nanomateriálov v nej však nechali. Podľa kritikov tejto legislatívy je to nelogické. Cenou za toto selektovanie je ochrana spotrebiteľov. „Kým nemáme analytické metódy a kým nemáme dôkaz, že využívanie nanomateriálov v potravinách je bezpečné, mali by sme ich zakázať,“ hovorí jeden z kritikov legislatívy Pavel Poc zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov.
Legislatíva by podľa mnohých mala zachovať princíp predbežnej opatrnosti, pretože niektoré z potravín môžu obsahovať malé množstvo nanočastíc už teraz. „Je zrejmé, že to treba označovať,“ reaguje James Nicholson zo Skupiny európskych konzervatívcov a reformistov. Novú legislatívu už schválilo plénum Európskeho parlamentu.
Viac sa dozviete v priloženom videu: