Mikolášik
Miroslav Mikolášik. PHOTO: Archív MM/ Mária Jakušová.

Zahraničný výbor EP schválil návrh Mikolášika odsúdiť náhradné materstvo

Brusel, 3. december 2015 – „Náhradné materstvo sa stalo bohapustou komerčnou praktikou, ktorá nie je v súlade s ľudskými právami a predovšetkým nie s ľudskou dôstojnosťou. Dnes sme opäť bližšie k tomu, aby sme tento predaj nenarodených detí medzinárodne odmietli a zakázali,“ uviedol europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH), ktorého návrh odsúdiť náhradné materstvo schválil Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci.

Dnes sme svedkami nedôstojného celosvetového trhu so ženským telom a materstvom, ktorého obeťami sú ženy v ťažkej životnej a finančnej situácii, ako aj deti, na ktoré sa hľadí doslova a do písmena ako na tovar. Toto už musí skončiť, zdôrazňuje Mikolášik s tým, že prax vynosenia dieťaťa druhou matkou za peniaze je stále častejšia a celosvetovo sa šíri veľmi rýchlo.Preto je naliehavo potrebné riešiť dopady v oblasti ľudských práv matky i dieťaťa na medzinárodnej úrovni. V legislatíve civilizovanej spoločnosti nemá čo hľadať zákon, ktorá stojí na strane peňazí proti najzákladnejším ľudským právam, dodal lekár a autor pozmeňovacieho návrhu Mikolášik.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Prijatý návrh žiada, aby EP oficiálne odmietol prax gestačného náhradného materstva, ktorá zahŕňa reprodukčné vykorisťovanie  a využívanie ľudského tela na finančné účely alebo iný zisk, predovšetkým  v prípade zraniteľných žien v rozvojových krajinách. EP má zároveň považovať riešenie otázky náhradného materstva za naliehavú záležitosť, pokiaľ ide o nástroje týkajúce sa ľudských práv a zasadiť sa za zákaz takejto praktiky.

Prijatý návrh je súčasťou iniciatívnej Výročnej správy výboru o ľudských právach a demokracii vo svete a o politike EÚ v tejto oblasti a europoslanci o jeho schválení budú hlasovať na decembrovom plenárnom zasadnutí od 14. do 17. decembra v Štrasburgu.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Európsky parlament urobil významný krok pre ochranu ľudskej dôstojnosti

Do trialógu k smernici o prevencii obchodovania s ľuďmi a boji proti nemu a o …

Consent choices