šefčovič
Maroš Šefčovič. PHOTO: archív MŠ.

Fínska energia v inováciách a inovácia v energii

Séria návštev o energetickej únii mi ponúka možnosť prezentovať výhody energetickej únie pre jednotlivé krajiny a vypočuť si, ako ich nahliada každá z nich. Zároveň môžem na vlastné oči sledovať niektoré osvedčené európske postupy. Prečo? Pretože v Európe by mala voľne prúdiť nielen energia, ale aj znalosti a odbornosť. Fínsky región Vaasa je ideálnym miestom, kde možno pozorovať veľmi úspešnú energetickú transformáciu za účasti celej populácie – a to už od veku 5 rokov!

Tvorba politík ako prevod politických ašpirácií do jednotného súboru zákonov, ktorými sme všetci viazaní, zohráva v modernej spoločnosti zásadnú úlohu. Ale keď spoločnosť prechádza hlbokou transformáciou, určovanie pravidiel nespočíva len na tvorcoch politík. 21. storočie je poznamenané prechodom ľudstva na udržateľné a obnoviteľné energetické zdroje. Do tohto úsilia sa musíme zapojiť všetci: vedci a vynálezcovia, podnikatelia aj spotrebitelia, miestne orgány aj učitelia.

Na návšteve Fínska v rámci mojej série venovanej energetickej únii ma nadchla ambicióznosť, angažovanosť a dosiahnuté výsledky v celom spektre sektorov. Nejde len o Vaasu, inteligentné mesto takmer celé pokryté inteligentnými sieťami. Ide o skutočnosť, že región Vaasa je jedným z centier fínskeho rastu a sídli v ňom najvýznamnejší energetický klaster severských krajín vrátane 140 spoločností. Jeho celkový ročný obrat dosahuje 4,4 miliardy eur a zamestnáva 10 000 ľudí. Preto som považoval za dôležité porozprávať sa s komunitou zaoberajúcou sa energetickými technológiami vo Vaase, vypočuť si jej členov a dozvedieť sa o najnovších inováciách, ktoré prišli predstaviť na minulotýždňový podnikateľský seminár.

šefčovič

Možno ešte pôsobivejšia ako účasť žien a mužov regiónu na jeho energetickej transformácii je účasť detí. Školy vo Vaase idú príkladom v energetickej efektivite vzdelávaním novej generácie k zodpovednosti pri využívaní energie a, čo je najdôležitejšie, jej uplatňovaním od útleho veku. Preto som s veľkým potešením navštívil školu v Borgaregatans, ktorá drží rekord energeticky najefektívnejšej školy v celom Fínsku! Vzhľadom na ich veľké úspechy som deti povzbudil, aby sa o svoje znalosti a skúsenosti podelili s rovesníkmi v školách po celej Európe aj vo svete, kde som nedávno navštívil školu neďaleko Johannesburgu.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

šefčovič

šefčovič

šefčovič

Podobne ako v iných hlavných mestách Európy, aj vo Fínsku so sa stretol s vládnymi predstaviteľmi a premiérovi Juhovi Sipilämu, ako aj môjmu bývalému kolegovi a priateľovi Ollimu Rehnovi, som vysvetlil výhody energetickej únie pre Fínsko. Ako sa dalo čakať od popredného ťahúňa energetickej transformácie (aj fínsky premiér pochádza z odvetvia IKT), reakcie boli naskrz pozitívne; Fínom je jasné, akú pridanú hodnotu by energetická únia ako taká a technológie dopytu mohli priniesť na ich trh. Podobne kľúčová je pri transformácii európskej energetiky úloha národných parlamentov; snažíme sa, aby bolo počuť každý hlas!

šefčovič

šefčovič

šefčovič

Po takejto úspešnej návšteve si želám poďakovať mnohým ľuďom:

  • Veľmi angažovaným občanom, ktorí prišli diskutovať o úlohe Fínska pri energetickej transformácii a o úlohe energetickej transformácie vo Fínsku.

šefčovič

šefčovič

  • Členom Európskeho parlamentu Miapetrovi Kumpula-Natrimu a Petrimu Sarvamaaovi, ktorí sa počas návštevy ku mne pridali a pomohli mi odovzdať posolstvo ich voličom.

šefčovič

šefčovič

  • Malej Alishi, ktorá našla ten najlepší spôsob, ako mi ukázať fínske životné prostredie a prečo je také dôležité, aby sme ho všetci chránili.

šefčovič

A napokon primátorovi mesta Vaasa za pohostinnosť, skvelé rozhovory a drobnú pripomienku majstrovstiev z roku 2011 na Slovensku, kedy sme sa zachovali ako skvelí hostitelia a nechali Fínsko vyhrať…

šefčovič

šefčovič

 

O Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič, Vice-President of the EC in charge of Inter-Institutional Relations and Administration

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices