Cieľom energetickej únie je aj lacnejšia energia pre Európanov

Najväčším problémom v rámci energetickej únie je to, že Únia importuje 53 % celkovej svojej spotreby energie. Môžeme si pod tým predstaviť najmä ropu a zemný plyn, ktorých cena dosahuje za deň takmer miliardu eur.

V medziach 28 štátov Únie je to rôzne. Niektoré štáty, ktoré závisia od jedného dodávateľa môže ohroziť narušenie dodávok z politických či obchodných dôvodov. Preto bola vytvorená stratégia energetickej únie, ktorá by mala zabezpečiť  energiu pre členské štáty v budúcnosti.

V Európskom parlamente prebieha snaha zharmonizovať päťbodovú stratégiu so záujmami občanov členských štátov. Energia by mala pochádzať predovšetkým z obnoviteľných zdrojov, teda z vetra, slnka či dokonca z vĺn. Hovorí sa aj o prepájaní energetických sietí medzi jednotlivými krajinami, čo by zabezpečilo nižšiu cenu energií.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

Medzi kľúčové body môžeme zahŕňať aj energetickú účinnosť, teda jednoducho zastaviť plytvanie energiami. Dekarbonizáciou hospodárstva by sme prestali produkovať emisie CO2 dôsledkom čoho by sme dokázali zmierniť klimatické zmeny, ktorých svedkami sa stávame už v súčasnosti. Súčasťou tohto by boli aj finančné zdroje pre vývoj nízkouhlíkovej energetiky.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt mierne klesli

Ceny pohonných látok v ostatnom týždni klesali. Motorová nafta zlacnela o 0,004 EUR, respektíve o …

Consent choices