Parlament žiada užšiu spoluprácu s Čínou. Navrhuje spojiť sily v oblasti bezpečnosti i klimatických zmien

Čína a Európska únia by podľa Európskeho parlamentu mali spolupracovať bližšie. Mali by spoločne riešiť globálne problémy  a hrozby akými sú terorizmus, ilegálna migrácia, bezpečnosť, klimatické zmeny či globálny finančný a trhový stav.

Na zasadnutí Parlamentu sa hovorilo o novej partnerskej dohode, ktorá by mala byť postavená na princípoch dôvery, transparentnosti a dodržiavaní ľudských práv. Celé roky som so záujmom sledoval vynikajúce články a analýzy európskych korešpondentov v Číne. O rovnakú úroveň slobody médií by sa mala snažiť aj Čína,“ povedal Bas Belder zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov.

Diplomatické vzťahy medzi EÚ a Čínou trvajú už 40 rokov. V poradí 17. summit EÚ-Čína, ktorý sa konal v júni tohto roku podľa Parlamentu posilnil víziu bližšej spolupráce nielen v oblasti obchodu. Poslanci vyzvali členské krajiny EÚ, aby lepšie využívali príležitosti, ktoré za posledných 20 rokov vytváral rast čínskej ekonomiky.

Okrem pozitívnych reakcií vyslovil Parlament aj obavu nad dodržiavaním ľudských práv v Číne a poukázal na činnosť občianskych združení, právnikov, blogerov či akademikov. Poslanci naliehajú na EÚ, aby dôraznejšie odsúdila zákon o kybernetickej bezpečnosti, ktorý naďalej obmedzuje slobodu prejavu. Okrem toho zazneli návrhy, aby sa viac dbalo na ďalších opatreniach na ochranu životného prostredia. Podľa niektorých by malo byť životné prostredie pre Čínu prioritou, na ktorej by sa mali podieľať aj ekologické organizácie a miestne i lokálne hnutia.

Viac..  Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

O vik

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices