Do Európy stále putujú utečenci. Pomáhajú im aj Slováci

Počas sviatkov a aj v týchto chvíľach sa na Balkáne dobrovoľníci pripravujú na pomoc utečencom, ktorí neustále smerujú na západ Európy. V srbských pohraničných táboroch sú aj Slováci. 

Srbsko-chorvátske pohraničie aj v týchto dňoch tvorí prestupnú stanicu pre utečencov, ktorých na balkánskej ceste smerom na západ nezdržiavajú žiadne obmedzenia.

Prestupný kemp pri meste Šid je miesto, v ktorom utečenci po príchode autobusmi čakajú na špeciálny vlak smerujúci do Chorvátska a Slovinska. V pohraničnom kempe v srbskom Adaševci sa denne premelú desiatky autobusov.

Poľná nemocnica

Pomáhajú  tu aj ľudia zo Slovenska, Česka a západnej Európy. Stretávame tu dobrovoľníčku Vieru. Od septembra je s utečencami takmer nepretržite. Pomohla aj skolabovanej žene, ktorá odpadla v noci pri pešom prechode srbskou hranicou.

Keďže pri Šide majú slovenskí dobrovoľníci zázemie pri ich českých kolegoch, chcú práve tu získať povolenie pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Niečo ako podporu lekárom bez hraníc zriadením poľnej nemocnice.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

„Myslíme si, že toto by bolo vhodné miesto na pomoc,“ hovorí Viera. Na parkovisku pri pristavených autobusoch sa hrajú deti. Medzi nimi Slovenka Jana pomáha s oblečením. „Slováci ako ja, sme prišli cez Človeka v ohrození, ale pracujeme pod českým tímom. Pomáhame nonstop,“ opisuje Jana.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices