Čínska burza padla, obchodovanie zastavili po 15 minútach

PEKING – Ázijské finančné trhy padajú. V Číne vo štvrtok museli po zrútení sa tamojších akcií dokonca zastaviť obchodovanie. Čínska burza tak prerušila činnosť už druhýkrát v tomto týždni. Tieto informácie spôsobili poklesy aj na ďalších trhoch a vyvolali vlnu obáv.

Čínska burza zaznamenala vo štvrtok najkratší obchodný deň v doterajšej štvrťstoročnej histórii. Trval totiž len 14 minút a 17 sekúnd.

Akciový masaker

Viacerí odborníci tento stav prirovnávajú k akciovému masakru. „Na začiatok roka to bol najhorší prepad v histórii,“ uviedol analytik J&T Banky Rudolf Vrábel.

„Aktivita vo výrobe klesá desiaty mesiac v rade za sebou, čo podporilo pokles na celom akciovom trhu,“ dodal analytik Trim Broker Ján Beňák.

„Čínska ekonomika spomaľuje tempo rastu, čoho sa mnohí investori obávajú,“informuje Vrábel.

Nervózne Nemecko

Nervozitu cítiť aj u hlavného ťahúňa európskeho hospodárstva. „Čína stráca silu, čo je zlá správa pre Nemecko a jeho export. Som si ale istý, že v rámci päťročného plánu sa opäť pozviecha,“ vysvetľuje trhový analytik Baader Bank Robert Halver.

„Nemecko je výrazne exponované voči čínskej ekonomike, takže ten pokles Číny sa tam vlastne prelial,“ dodáva Beňák.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Zníženie energetickej spotreby Číny sa odrazilo aj na cene ropy, ktorá klesla na 11-ročné dno. Prekonalo to aj napätie medzi Iránom a Saudskou Arábiou.

Devalvácia meny

Peking sa rozhodol postupne devalvovať svoju menu juan, čo zlacní jeho tovary. „Bude to mať vplyv na exporty Číny, ktoré budú lukratívnejšie, lebo budú lacnejšie,“dodáva Vrábel.

Japonský akciový trh vo štvrtok tiež oslabil. Reagoval na oslabenie čínskej meny, ktoré znamenalo posilnenie japonského jenu. To ešte zvýšilo obavy investorov, medzi ktorými už panuje nervozita plynúca z geopolitického napätia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices