Čína nie je trhová ekonomika a preto by nemala využívať privilégia

 

V diskusii v kolégiu európskych komisárov ohľadom poskytnutia statusu trhovej ekonomiky pre Čínu, Európska odborová konfederácia (EOK) poukázala na riziko pre európsky priemysel.

Európska únia má jasné kritéria ohľadom udelenia statusu trhovej ekonomiky, ktoré ale Čína nespĺňa. Navyše by sa tým otvoril neobmedzený dumping čínskeho tovaru na naše trhy, čo by znamenalo hrozbu pre európsku výrobu a pracovné miesta.

Čína nemá žiadne kolektívne vyjednávanie, pričom rozhodnutia o investíciách prebiehajú na centrálnej úrovni. V žiadnom prípade nemôžeme hovoriť o trhovej ekonomike.

EOK má obavy, že Európska komisia chce prideliť status trhovej ekonomiky Číne za účelom získania ústupkov zo strany Číny v nadchádzajúcich rokovaniach o investičnej dohode medzi EÚ a Čínou.

Na európskej úrovni bude EOK trvať na svojich obavách, ktoré bude práve dnes (12.1.2016) tlmočiť generálny tajomník EOK Luca Visentini v Európskom parlamente. „EOK je proti rozšíreniu statusu trhovej ekonomiky pre Čínu. Bolo by závažnou chybou, ak by EÚ ustúpila tlaku výmenou za ústupky v rámci bilaterálnych rokovaní o investíciách, ktoré by sa mohli ukázať ako iluzórne.“

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš, Oddelenie pre medzinárodné vzťahy, Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky

Viac..  Štátna pomoc firmám v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

praca

EÚ: Rozdiely v odmeňovaní žien a mužov sú stále výrazné, upozorňujú odbory

Podľa štúdie Európskej konfederácie odborových zväzov (EOK) sú ženy v Európe, ktoré vykonávajú práce vyžadujúce …

Consent choices