studenti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Cudzie jazyky študuje v Eúropskej únii 98,6% stredoškolákov

Výsledky celoeurópskeho prieskumu výučby cudzích jazykov v rámci krajín EÚ ukázali, že na stredných školách v Európe je výučba cudzích jazykov veľmi rozšírená. Cudzie jazyky študuje 18 miliónov študentov, čo zodpovedá 98,6% stredoškolákom v Únii.

Takmer 60% študentov stredných škôl študuje aspoň dva cudzie jazyky. Angličtina vo výučbe jazykov dominuje, študuje ju až 97,3% stredoľkolákov v Európe. V Dánsku, Švédsku, Španielsku, Taliansku a na Malte študuje angličtinu 100% stredoškolákov. Na druhom mieste je francúzština (33,7%) a za ou nasleduje nemčina (23,1%) a španielčina (13,1%). Štúdium francúžštiny je najpopulárnejšie v Luxembursku, Írsku a Belgicku, ale aj na Cypre, v Rumunsku a Taliansku. Okrem Luxemburska, kde nemčinu študuje 100% stredoškolákov je tento jazyk populárny aj v Dánsku, Poľsku a na Slovensku. Španielčina sa teší osobitnej popularite vo Francúzsku a vo Švédsku.

Pokiaľ ide o viacjazyčnosť, na čele rebríčka sú Luxembursko (100% študentov študuje aspoň 2 cudzie jazyky, Fínsko (98,4%), Taliansko (98,4%) a Estónsko (96,3%). Na opačnom konci rebríčka sú krajiny ako Maďarsko, Írsko a Rakúsko, kde sa menej ako desatina stredoškolákov učí aspoň dva cudzie jazyky.

Výučba ruštiny je vo viacerých krajinách EÚ veľmi rozšírená. Osobitne to platí vzhľadom na historické väzby a vysoký podiel ruskojazyčného obyvateľstva v pobaltských krajinách, kde tento slovanský jazyk študuje vyše 60% stredoškolákov. Ruština je pomerne rozšírená aj v Bulharsku, kde ju študuje takmer 18% stredoškolákov.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Ako je na tom s výučbou cudzích jazykov Slovensko? Na slovenských stredných školách sa cudzí jazyk učí 98% študentov. Až 80% stredoškolákov na Slovensku študuje aspoň dva cudzie jazyky, čo je vysoko nad európskym priemerom (59,9%). Len jeden jazyk na strednej škole študuje 17, 4% študentov.

Najrozšírenejším jazykom medzi stredoškolákmi je jednoznačne angličtina, ktorej sa venuje takmer 96% študentov. Za angličtinou nasleduje nemčina, ktorej sa venuje 55,2% stredoškolákov.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices