EÚ je najväčším dovozcom plynu na svete. Na odberateľov má dvojaký meter

BRATISLAVA – Európska únia je najväčším dovozcom plynu na svete. Problém je, že na odberateľov platí dvojaký meter. Západné krajiny nakupujú túto vzácnu tekutinu výrazne lacnejšie ako tie zo strednej a východnej Európy. V pozore je preto aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. A prichádza s novou legislatívou, vďaka ktorej by sme mohli za plyn platiť ešte menej.

Na vykurovanie v zime a chladenie v lete potrebuje celá Európska únia viac ako 50 percent všetkej energie. Napríklad Nemca to stojí oveľa menej ako Slováka.

V súčasnosti kupuje únia väčšinu plynu z troch oblastí. Z Ruska, Nórska a Alžírska. Trhy s plynom vo východnej Európe podľa europoslanca Maroša Šefčoviča nefungujú tak dobre, ako tie západné. „Tie krajiny, ktoré majú viac dodávateľov a lepšie im fungujú tieto trhové mechanizmy, tak platia za plyn menej,“ hovorí Šefčovič.

Nová legislatíva

Napríklad v roku 2014 platili za plyn členské štáty východnej Európy oproti tej západnej viac až o 23 percent. Brusel pripravuje novú legislatívu, podľa ktorej by sa dal plyn kupovať spoločne.

Odborník si to v praxi nevie predstaviť. „Neviem si predstaviť, že sa spoločnosti zo západnej Európy vzdajú svojej pozície, keďže majú určite lepšiu vyjednávaciu pozíciu,“ povedal energerický analytik Martin Dargaj. Počíta sa teda s plánom B. Objavili sa nové náleziská a Európska komisia chce, aby nové rúry smerovali na územie starého kontinentu.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Zásoby plynu v Stredomorí

„Z Azerbajdžanu. Pracuje sa na južnom plynárenskom koridore, ale tiež boli potvrdené zásoby plynu v Stredomorí, v okolí Cypru či Izraela,“ povedala Lenka Ferenčáková z energia.sk Pokiaľ by krajiny strednej a východnej Európy nakupovali plyn za rovnaké ceny ako západniari, ročne by sa dali ušetriť 2 miliardy eur.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices