Korcok
Štátny tajomník Ivan Korčok zastupoval Slovensko na rokovaní Rady pre všeobecné záležitosti v Bruseli. PHOTO: archív MZV.

I. Korčok: Chystáme sa na ťažký summit, ale verím v snahu všetkých dohodnúť sa

Požiadavky Veľkej Británie a migračná výzva dominovali rokovaniu Rady pre všeobecné záležitosti, ktorá pripravovala agendu nadchádzajúcej Európskej rady. Slovensko na rokovaní v Bruseli zastupoval štátny tajomník MZVaEZ SR Ivan Korčok.

„Chystáme sa na ťažké rokovanie. Verím však, že na oboch stranách bude snaha dohodnúť sa na kompromise – tak, aby premiér Cameron mohol aktívne bojovať za zotrvanie Británie v EÚ,“ načrtol I. Korčok v súvislosti s hlavnou témou summitu.

Európska rada sa uskutoční koncom tohto týždňa (18.-19. február). Z pohľadu Slovenska bude kľúčová otázka voľného pohybu osôb ako neodlučiteľnej súčasti a predpokladu dobrého fungovania vnútorného trhu.

„Nemôžeme na jednej strane hovoriť, že chceme zvyšovať hospodársky rast, vytvárať pracovné miesta a že najdôležitejším nástrojom je vnútorný trh, a na druhej strane ho zužovať na tri slobody – tovar, služby, kapitál,“ spresnil I. Korčok.

Medzi otvorené otázky patria detaily tzv. záchranného mechanizmu, ktorý má umožniť dočasne obmedziť prístup občanov EÚ k určitým sociálnym dávkam vyplácaným v Británii.

Podľa I. Korčoka je podstatné, aby dávky boli zadefinované ako nepríspevkové, aby krajina musela presne zdôvodniť žiadosť o spomínaný mechanizmus, a aby prípadné obmedzenie nebolo retroaktívne. Dôvodom je riziko precedensu.

„Hovoríme – vráťme sa späť, riešime dohodu reagujúcu na požiadavky Veľkej Británie. Nemôžeme rozobrať celý vnútorný trh, lebo to by bolo proti nám všetkým,“ uzavrel štátny tajomník rezortu diplomacie.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Nateraz neuzavretá je aj otázka detských prídavkov a zámer ich indexácie, pokiaľ dieťa nežije so svojím rodičom priamo vo Veľkej Británii. „Vieme si to predstaviť, ale budeme bojovať proti tomu, aby sa indexácia prenášala aj na iné dávky, napríklad dôchodky,“ konštatoval I. Korčok.

V4 nespôsobuje deliace línie, podčiarkol I. Korčok

Rada pre všeobecné záležitosti sa venovala aj pretrvávajúcej migračnej výzve, pričom okrajovo sa dotkla aj pondelkového summitu V4 v Prahe. Štátny tajomník I. Korčok v tejto súvislosti zdôraznil, že „V4 nespôsobuje deliace línie“.

„Nik nemôže namietať, keď hovoríme o tom, kde náš výkon zaostáva za prísľubmi. Musíme naozaj konať, ak chceme získať kontrolu nad vonkajšou hranicou, pretože súčasný stav je neudržateľný,“ uviedol.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices