Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 6. týždňa 2016

Aj Česko pripustilo negatívne úroky

POĽSKO: Konverzia hypotekárnych úverov poskytnutých vo švajčiarskych frankoch by mohla poľské banky stáť až 44 mld. PLN. Uviedla to počas minulého týždňa poľská centrálna banka. Zároveň varovala, že hrozí, že kurz poľského zlotého aj úverové ratingy krajiny sa dostanú pod tlak. „Transformácia úverov na pôžičky v domácej mene bola súčasťou volebného programu vládnej strany Právo a spravodlivosť. Návrh zákona, ktorý bremeno nákladov kladie na banky, predložila v januári kancelária poľského prezidenta Andrzeja Dudu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Hypotekárne úvery vo švajčiarskych frankoch má v Poľsku viac ako pol milióna ľudí. Ich celková hodnota predstavuje zhruba 144 mld. PLN alebo 8 % HDP krajiny. Väčšinu z týchto úverov si dlžníci brali pred vypuknutím dlhovej krízy v roku 2008 v snahe profitovať z nízkych švajčiarskych úrokových sadzieb. Kurz franku voči zlotému sa však medzičasom zhodnotil o zhruba 80 %, čo dlžníkom výrazne zdražilo splácanie pôžičiek.

ČESKO: Pokračujúce deflačné tlaky v českej ekonomike vyvolané vonkajšími faktormi v krátkodobom horizonte zvyšujú možnosť zavedenia negatívnych úrokových sadzieb. Uviedol to člen bankovej rady českej centrálnej banky [ČNB] a jej pravdepodobný budúci guvernér Jiří Rusnok. Stlačenie úrokových sadzieb do záporného pásma predstavuje ďalšiu možnosť ako kompenzovať dopady extrémne uvoľnenej menovej politiky Európskej centrálnej banky na českú ekonomiku. Česká centrálna banka na svojom ostatnom zasadnutí potvrdila, že zotrvá pri politike slabého výmenného kurzu koruny. Očakáva sa, že ČNB bude v tejto politike pokračovať do začiatku budúceho roka.

UKRAJINA: Medzinárodný menový fond MMF už dávnejšie poskytol Ukrajine záchranný balík v celkovej hodnote 40 mld. USD, a to výmenou za splnenie podmienok, ktoré by mali zabezpečiť politickú a ekonomickú stabilitu v krajine. Fond už Ukrajine z tohto celkového balíka vyplatil 6,7 mld. USD. S vyplatením ďalšej čiastky pomoci sú však problémy. MMF totiž odmieta Ukrajine čiastku vyplatiť, pokiaľ nebude jasné, že v prípade kolapsu ukrajinskej vlády a nástupu nového vládneho kabinetu, bude aj nová vláda plniť všetky podmienky, na ktorých sa ukrajinskí predstavitelia dohodli s MMF. Ukrajinu trápi politická nestabilita, ktorá sa minulý týždeň ešte vyostrila po demisii ministra hospodárstva. Nie je vylúčené, že ukrajinská vláda bude ešte tento mesiac čeliť hlasovaniu o vyslovení nedôvery v parlamente. Ukrajinský prezident Petro Porošenko následne uisťoval šéfku MMF Christine Lagardeovú, že Ukrajina je zaviazaná k tomu, aby uskutočnila reformné kroky, ktoré ju udržia na ceste k pomoci v hodnote 17,5 mld. USD.

Viac..  Miriam Lexmann: Som rada, že došlo k dohode a 50 milliárd EUR pre Ukrajiny sme schválili

OPEC: Minister energetiky Spojených arabských emirátov v uplynulých dňoch uviedol, že členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] sú pripravení spolupracovať na znižovaní ťažby, pričom nečlenské štáty sa zdržia zvyšovania produkcie. Podľa jeho slov sa dodávky z krajín mimo OPEC podľa očakávaní znížia v objeme do 800 tis. barelov ropy denne. Dopyt po rope by sa mal pritom zvýšiť o 1,3 mil. barelov ropy denne. To by malo prispieť k nastoleniu rovnováhy na trhu. Dodal, že je optimistický v tom, že rovnováha sa dosiahne v tomto roku napriek nadmernej ponuke ropy na trhu.

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices