Ivan Štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Dohoda s Britániou je dobrou správou

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (KDH, EĽS) víta včerajšiu dohodu lídrov členských krajín EÚ a Veľkej Británie. Podľa neho by teraz mala Európska únia britským voličom vysvetľovať výhody zotrvania v únii.

„Historické a kultúrne špecifiká Veľkej Británie treba rešpektovať. Na druhej strane som očakával od lídrov V4 dôraznejší postoj k rovnakému prístupu našich občanov k sociálnym benefitom. Pracovníci z krajín strednej a východnej Európy odvedú na daniach o 12% viac, ako vyčerpajú z britského sociálneho systému. Tento fakt mal na summite jasne zaznieť.“  Štefanec je presvedčený, že je pred nutné pred júnovým referendom spustiť kampaň, ktorá britským voličom vysvetlí výhody zotrvania v EÚ.

„Debata sa v Británii vedie často viac v rovine emócií, ako rozumu. Vítam konštruktívny prístup Davida Camerona a jeho jasný proeurópsky postoj. Aj my by sme však mali byť v tomto smere aktívnejší. V záujme všetkých je udržanie a prehlbovanie spoločného trhu. Do krajín EÚ smeruje až 46% britského exportu a jeho význam po prijatí dohody TTIP ešte vzrastie. Britský premiér zdôraznil, že problémy, vrátane migračnej krízy, musíme riešiť spoločne a to malo byť pre nás hladným posolstvom.“

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices