Slováci tankovali najlacnejšie za niekoľko rokov. Ako sú však na tom v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ?

V uplynulých dňoch boli zverejnené údaje o januárovom vývoji spotrebiteľských cien na Slovensku. Tie u nás medziročne klesajú už od záveru roka 2014. V januári, rovnako ako v októbri 2015, tento pokles predstavoval – 0,6 %, čo je historicky najväčší prepad. Na svedomí to majú najmä výrazne nižšie ceny ropy, ktoré sa premietajú do cien v doprave. Tá bola januári medziročne lacnejšia o viac ako – 4 %. Slovákov však v tejto súvislosti najviac zaujíma, ako sa vyvíjajú ceny pohonných hmôt. Pozreli sme sa teda na to, za koľko tankujeme u nás, koľko ušetríme v porovnaní s minulým rokom a ako sú na tom ostatní Európania. Vychádzali sme z pravidelných, týždenných, bulletinov Európskej komisie.

Záznam na celú obrazovku 18. 2. 2016 85811.bmpV závere minulého roka priemerné ceny 95 – oktánového benzínu a motorovej nafty klesali. Tento trend sa zmenil v úvode februára 2016. Aj napriek istému nárastu cien sme ale za benzín zaplatili stále medziročne menej o – 4 % a za motorovú naftu až o – 14 %. „Podľa posledných dostupných údajov nás najčastejšie tankovaný benzín stál 1,164 eur za liter. Motorová nafta Slovákov vyšla na 0,955 eur za liter,“  uviedol analytický tím Poštovej banky. Pod tento rast ceny pohonných látok sa podpísala najmä o niečo drahšia ropa, ktorej cena na prelome januára a februára stúpla, medziročne je ale stále lacnejšia o viac ako polovicu. Benzín sme tankovali lacnejšie, s výnimkou tohto roka, naposledy v roku 2009, naftu až v roku 2005.

Slovensko patrí k polovici krajín EÚ, ktoré tankujú motorovú naftu v priemere za menej ako 1 euro. Lacnejšie ju natankujeme už len v 8 krajinách EÚ. Smutnejšou správou je to, že medzi nimi nájdeme všetkých našich susedov z únie, okrem Maďarska, ktoré sa umiestnilo hneď za nami. V prípade 95 – oktánového benzínu sme na tom o niečo horšie. Umiestnili sme sa v strede zoznamu 28 krajín. Lepšie na tom sú aj všetci naši susedia z V4 a Rakúska. V oboch prípadoch je jasným víťazom Poľsko, kde sa tankuje najlacnejšie z celej EÚ. Práve u našich severných susedov môžeme natankovať dokonca aj benzín za menej ako 1 euro. Rovnakému privilégiu sa z celej EÚ tešia už len Estónci. Poliaci sa zároveň môžu tešiť najvýraznejšiemu medziročnému poklesu. Palivá ale boli medziročne lacnejšie vo všetkých krajinách EÚ. Jedinou výnimkou bolo Bulharsko. Ceny pohonných hmôt sa zvyšujú prevažne smerom na západ a sever Európy. V ostatnom období bol benzín najdrahší v Holandsku, nafta vo Veľkej Británii. 

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Pri porovnávaní je ale potrebné mať na mysli, že do cien pohonných hmôt vstupujú rôzne marketingové a cenové politiky, ale vybrané krajiny môžu uplatňovať aj rôzne dane, či poplatky. V prípade daní viažucich sa na benzín sa Slovensko umiestnilo tiež v strede rebríčka. Nižšie dane platili v 14 krajinách. Pri motorovej nafte je situácia o niečo priaznivejšia, nižšie dane sa viazali len k ôsmim krajinám.     

Slováci obľubujú nákupnú turistiku v okolitých štátoch. Tá sa zvykne spájať aj s tankovaním. Pri tankovaní nafty sa však oplatí len v prípade pohraničných oblastí Poľska, do vzdialenosti zhruba 50 km od východiskového bodu. Oveľa priaznivejšia je situácia, ak tankujeme benzín. Pri spomenutých cenách sa nám zo štartovacieho bodu oplatí vycestovať necelých 40 km, ak by sme tankovali v Rakúsku, zhruba 50 až 55 km v prípade Česka, resp. Maďarska a až približne 100 km, ak by sme sa za nákupmi vybrali do Poľska.        

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices