Európsky parlament priťahuje pozornosť na neľahkú situáciu utečenkýň

Medzinárodný deň žien sa Parlament tento rok rozhodol zasvätiť ženám s neľahkým osudom – utečenkyniam. Plénum bude rokovať a hlasovať o správe týkajúcej sa utečeniek od britskej sociálnej demokratky Mary Honeyball. Okrem toho v Parlamente v Štrasburgu vystúpi vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi, ktorý bude s poslancami rokovať o migračnej kríze s dôrazom na situáciu žien.

Ako chce Parlament pomáhať utečenkyniam?

Ženy utečenkyne majú iné potreby ako muži a Parlament si želá, aby členské štáty na tieto rozdiely prihliadali. V utorok tak budú poslanci počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu rokovať a hlasovať o súvisiacej správe od britskej sociálnej demokratky Mary Honeyball.

 Po debate v pléne vystúpi Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

Rozpravy a hlasovania

V pondelok večer sa plénum chystá rokovať o správe týkajúcej sa uplatňovania hľadiska rodovej rovnosti v práci EP. Pripravila ju rakúska členka skupiny ALDE Angelika Mlinar. V utorok bude správa predložená na plenárne hlasovanie.

 V utorok ráno sa plenárna schôdza začne rozpravou o sociálno-ekonomickej situáii žien v EÚ. Sledovať ju môžete už od deviatej ráno.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

 Ďalšie podujatia v Európskom parlamente

Parlamentarium, naše návštevnícke centrum v Bruseli, pri tejto príležitosti vystavuje fotografie francúzskej fotoreportérky Marie Dorigny. Jej snímky zvečňujú ťažkosti žien počas ich cesty naprieč Európou. Výstava nesie názov Displaced a potrvá až do 1. júna.

Výbor EP pre práva žien zorganizoval vo štvrtok 3. marca medziparlamentnú schôdzu, počas ktorej jeho členovia spoločne s národnými poslancami diskutovali o tom, ako bojovať proti násiliu voči utečenkyniam, o ich zdravotnej starostlivosti a začleňovaní do spoločnosti.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices