PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť budú najmä migráciu a Turecko

Schôdzam výborov budú tento týždeň dominovať otázky migrácie a Turecka, keďže tie sú i hlavnými témami štvrtkového a piatkového samitu, počas ktorého sa lídri členských štátov pokúsia dohodnúť na detailoch dohody o migrácii s Tureckom. Poslanci sa chystajú hlasovať o programe na premiestňovanie utečencov a európskych humanitárnych vízach. Zhodnotia aj súčasnú situáciu ľudských práv v Turecku. Na pláne sú okrem toho i stretnutia s nadnárodnými firmami ohľadne ich transparentnosti daní.

Migrácia

S návalom migrantov by sa mali spoločne popasovať všetky členské štáty a žiadosti o azyl by mali byť vybavované v súlade s medzinárodnými záväzkami EÚ. O návrhoch Parlamentu na riadenie migračnej krízy bude v stredu hlasovať výbor pre občianske slobody. Hovorí sa tu i o vytvorení centralizovaného systému pre žiadosti o azyl a povinného systému na premiestňovanie utečencov.

U tom, ako lepšie riadiť toky utečencov, EÚ momentálne rokuje i s Tureckom. Na pomoc s utečencami už Únia Turecku schválila pomoc vo výške 3 miliárd eur, no Turecko žiada viac. Predseda Parlamentu Martin Schulz bude o tom tento týždeň rokovať s predsedami politických skupín. Hovoriť by mali o minulotýždňovom samite EÚ-Turecko, ako i o blížiacom sa samite EÚ, počas ktorého by mala padnúť konečná dohoda s Tureckom.

Utečenecké tábory v Turecku minulý mesiac navštívili dve delegácie poslancov pod vedením Sylvie Guillaume a Jeana Arthuisa. Ak chcete vedieť, ako to tam vyzerá, v stredu s nimi môžete chatovať na Facebooku.

Výbor pre občianske slobody bude v stredu hlasovať o reforme vízového kódexu EÚ. Návrh reformy obsahuje i zavedenie tzv. humanitárnych víz, ktoré by vydávali ambasády členských krajín EÚ v tretích krajinách. Držitelia týchto víz by potom mohli letieť priamo do krajín, kde chcú podať žiadosť o azyl.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Turecko

Výbor pre zahraničné veci bude v utorok hlasovať o správe hodnotiacej pokrok, ktoré Turecko urobilo počas minulého roku v oblasti ľudských práv, slobody médií a boja proti korupcii.

Dane

Členovia výboru pre daňové rozhodnutia budú v rokovať s predstaviteľmi niektorých nadnárodných firiem a daňových jurisdikcií. Rokovaní sa zúčastnia zástupcovia firiem Apple, Google, IKEA a McDonald´s. Okrem nich pred poslancami vystúpia reprezentanti Normandských ostrovov, Andorry, Lichtenštajnska a Monaka. Daňové dohody medzi členskými štátmi a veľkými firmami sú považované za nástroje na zníženie daňového zaťaženia veľkých firiem, čo nie je privítaniahodné v dnešných časoch, keď štátne rozpočty trpia nedostatkom finančných prostriedkov.

TTIP

Členovia výboru pre medzinárodný obchod budú hodnotiť, ako postupujú rokovania o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP). Hovoriť sa bude o urovnávaní sporov medzi investormi a štátmi ako aj o tom, do akej miery boli pri rokovaniach brané do úvahy pripomienky Parlamentu.

O dac

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices