Lajčák: Turecko považujeme za dôležitého partnera, bez neho sa migračná kríza nedá vyriešiť

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa v utorok v Bruseli zúčastnil na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti EÚ (GAC). Rokovaniu dominovala príprava koncotýždňovej Európskej rady premiérov a prezidentov členských krajín EÚ,  od ktorej sa očakáva finálna dohoda s Tureckom v otázke riešenia migračnej krízy.

„Jedným zo záverov dnešnej diskusie je potvrdenie kľúčovej úlohy Turecka. Považujeme Turecko za dôležitého partnera, bez neho sa migračná kríza nedá vyriešiť,“ konštatoval minister M. Lajčák po skončení diskusie.

Zároveň podčiarkol, že ide o obojsmerný proces, v ktorom musia všetci partneri plniť svoju časť dohody – tak Európska únia, ako aj Turecko. „Rovnako dôležité je tiež pomôcť Grécku, ktoré v súvislosti s migračnými vlnami znáša veľkú záťaž,“ pripomenul minister M. Lajčák.

Upozornil tiež na to, že dohoda, ktorá vzíde zo stretnutia lídrov EÚ vo štvrtok a piatok, musí byť právne čistá a rýchlo vykonateľná. Ministri pre európske záležitosti štátov EÚ na GAC v Bruseli diskutovali aj o plnení úloh Európskeho semestra, spôsoboch dobrého vládnutia a skvalitňovania verejnej správy a schválili vytvorenie mechanizmu núdzovej podpory v reakcii na ťažké humanitárne podmienky spôsobené migračnou krízou najmä v Grécku.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

O dac

Odporúčame pozrieť

Turecko

EÚ je pripravená na užšie kontakty s Tureckom, ohľadne kandidatúry má podmienky

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa vo štvrtok dohodli, že EÚ by mala znovu …

Consent choices