benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Beňová: Migračná dohoda s Tureckom je kupovaním si času

Schválenie migračnej dohody s Tureckom môže spomaliť prílev utečencov do Európy. Malo by tiež prispieť k rozbitiu prevádzačských gangov, ktoré na migračnej kríze hanebne profitujú.

Uzavretie dohody však so sebou naďalej nesie priveľa otáznikov. „Nevyhnutná je zmena gréckych a tureckých zákonov a schopnosť Európskej únie dozerať nad plnením jednotlivých ustanovení tejto dohody,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová. Migračná dohoda je podľa nej stále do veľkej miery len kupovaním si času. „Európski politici musia ďalej hľadať mechanizmy, ktoré zastavia nekontrolovaný prílev ľudí do Európy,“ povedala europoslankyňa.

Turecko je krajinou, ktorá v súvislosti so sýrskym konfliktom prijala viac ako 2,5 milióna utečencov. „Je to najviac zo všetkých, situácia v tamojších táboroch je pritom zúfalá. Musíme zabezpečiť, aby finančná pomoc od EÚ nebola zneužitá a aby išla skutočne na podporu ľudí utekajúcich pred vojnou,“ zdôraznila. Otázka zrýchlenia prístupových rokovaní s Tureckom nie je na mieste. „Turecko nie je a je otázne či vôbec niekedy bude pripravené na vstup do EÚ. Potrebujeme hľadať komplexné riešenia a nie zatvárať oči nad situáciou v tejto krajine pre krátkodobé odsúvanie existujúcich problémov. Vytvorilo by to nebezpečný precedens do budúcnosti,“ uzavrela europoslankyňa.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

O dac

Odporúčame pozrieť

Európski policajti rozbili gang prevádzačov migrantov

Úrady piatich európskych štátov v júni zaistili 62 členov gangu prevádzačov, ktorí ilegálne prevážali migrantov …

Consent choices