Martin Schulz. PHOTO: © European Union- EP.

Rokovania s Tureckom: Summit mal vyriešiť utečeneckú krízu

Na summite EÚ a Turecko vyslovili Turci niekoľko návrhov na riešenie migračnej krízy, ktoré sa týkali kontroly hraníc. Zahŕňali aj vzájomnú spoluprácu Turecka a Grécka, ako aj zjednodušenie vízového režimu.

Tri miliardy eur požadovalo Turecko na zabezpečenie priebehu migračnej krízy, nakoľko je hlavnou tranzitnou krajinou pri ceste utečencov do Európy. „To si žiada spoluprácu Európskeho parlamentu. Potrebujeme dodatočný rozpočtový postup,“ reagoval Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu ešte počas summitu.

„Je zrejmé, že sme svedkami pokusov o prepojenie otázky utečencov a migračnej krízy s procesom predvstupových rokovaní. Nám ako poslancom Európskeho parlamentu je pomerne jasné, že musíme oddeliť prístupové rokovania medzi Tureckom a Európskou úniou a všetky otázky spojené s otvorením nových kapitol od krátkodobého riadenia utečeneckej krízy,“ zhodnotil Schulz.

Viac..  Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Počas 17. a 18. marca pokračovali rokovania s Tureckom. Komplikované diskusie majú viesť k nájdeniu konsenzu prijateľného pre Úniu i Turecko.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

V. Remišová: Riešenie dopadov migračnej krízy na samosprávy – 127 miliónov eur z eurofondov

Plníme sľuby a pomáhame. Samosprávy môžu žiadať o príspevok z eurofondov na kompenzáciu nákladov v súvislosti s migračnou …

Consent choices