Mladí Arabi z Bruselu dostali SMS, aby bojovali proti Západu

BRUSEL – Stovky mladých mužov arabského pôvodu žijúcich v problematickej bruselskej štvrti Molenbeek dostali počas uplynulého víkendu SMS správy s výzvou, aby bojovali proti Západniarom. Informoval o tom spravodajský portál EUobserver a weby viacerých belgických denníkov.

Správy prišli z telefónneho čísla s predplatenou SIM kartou, takže nie je možné zistiť ich odosielateľa.

O kauze prostredníctvom svojho konta na sieti Twitter informoval aj poslanec bruselského zastupiteľstva Jamal Ikazban, ktorý na propagandistickú SMS upozornil v pondelok federálnu políciu i ministra vnútra Jana Jambona.

Boj proti Západu

Podľa Ikazbana „treba konať a dosiahnuť, aby títo verbovači nemohli škodiť“. „Sú to predátori a naša mládež je ich korisťou,“ uviedol poslanec.

Autori SMS konajú podobne „ako díleri drog pred bránami škôl. Treba ich dostať z ulíc,“ povedal.

Ikazban na svojom konte zverejnil aj fotografiu SMS, v ktorej sa píše: „Bratia moji, prečo sa nepridať k nám v boji proti Západniarom? Rozhodujte sa vo svojom živote správne!“

Liaheň teroristov

Dva atentáty, ktoré Brusel zažil presne pred týždňom, si vyžiadali 35 obetí na životoch a viac ako 340 zranených. K zodpovednosti za ne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Práve vo štvrti Molenbeek sa niekoľko dní pred tým uskutočnila rozsiahla policajná razia, počas ktorej bol po štyroch mesiacoch na úteku zadržaný Salah Abdeslam – jediný žijúci podozrivý zo spáchania atentátov z 13. novembra 2015 v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis. V Molenbeeku žili traja zo siedmich samovražedných atentátnikov z Paríža.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

teroristicke utoky

Terorizmus v EÚ od roku 2015. Prehľad útokov aj počtu obetí

Aká je dnes situácia v EÚ po sérii teroristických útokov z roku 2015? Kto sú …

Consent choices