Zahájenie plenárneho zasadnutia: Minúta ticha za obete teroristických útokov

Poslanci zahájili aprílové plenárne zasadnutie v Štrasburgu minútou ticha za 32 zabitých a 340 zranených osôb, ktoré si vyžiadali bombové útoky z 22. marca v Bruseli. Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz odsúdil útoky ako kruté, neľudské a cynické pokusy o infikovanie Európanov strachom a nenávisťou.

Tieto útoky urobili z utorka, 22. marca, čierny deň pre Belgicko a Európu. Ich zločinný strojcovia sa zamerali na srdce Európy, Brusel, mnohojazyčné, kozmopolitné a tolerantné mesto, ktoré je domovom únijných a medzinárodných inštitúcií stelesňujúce otvorenú spoločnosť, ktorú oni nenávidia. Zaútočili na nevinných ľudí na verejných miestach – na letisku a na stanici metra, s cieľom vyvolať strach a nenávisť naprieč Bruselom, Belgickom a Európou, vyhlásil predseda EP Martin Schulz.

Spôsob, ako zmariť cynické kalkulácie zabijakov, je preukázať solidaritu proti strachu, zjednotiť sa v spomienke na ich obete ako Európania a ukázať, že sa nenecháme nakaziť nenávisťou vrahov. Nesmieme potláčať nenávisť nenávisťou a násilie násilím. Namiesto toho musíme zostať pokojní a bojovať proti nedôvere, postaviť sa za slobodu pre všetkých, brániť demokraciu a ochraňovať ľudskú dôstojnosť, dodal predseda EP.

Viac..  Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Martin Schulz následne vyjadril rodinám obetí v mene Parlamentu najhlbšiu účasť a zraneným poprial skoré uzdravenie.

Predseda EP na záver poznamenal, že ľudia na celom svete sa temer každý deň stávajú obeťami džihádistov. V ostatných mesiacoch zavraždili samovražední atentátnici nevinných ľudí v Afganistane, Pakistane, Iraku, Pobreží Slonoviny, Tunisku, Turecku, Egypte, Sýrii, Somálsku, Nigérii a v ďalších krajinách. Tento teror je globálny a boj proti nemu si vyžaduje, aby sme sa v Európe aj na celom svete zomkli, dodal Martin Schulz.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices