martin schulz
Martin Schulz. PHOTO: © European Union 2017- EP.

Zahájenie plenárneho zasadnutia: Spomienka na Černobyľ a jeho odkaz súčasníkom

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zahájil aprílové plenárne zasadnutie v Bruseli spomienkou na obete a hrdinov jadrovej havárie v Černobyle spred tridsiatich rokov. Táto tragédia nám pripomína povinnosť Európy zaistiť bezpečnosť svojich jadrových reaktorov, vyhlásil predseda Schulz.

Explózia a roztavenie jadra štvrtého reaktora elektrárne viedla v apríli 1986 k uvoľneniu rádioaktívneho mraku, ktorý kontaminoval rozsiahle oblasti na Ukrajine, v Rusku, Bielorusku a strednej Európe – až po Severný mys v Nórsku. Dokonca ani dnes nevieme presný počet ľudí, ktorí ochoreli alebo zomreli v dôsledku ožiarenia. Odhady mŕtvych sa pohybujú v rozmedzí niekoľkých tisíc až státisícov, poznamenal Martin Schulz.

Predseda EP vyzdvihol hrdinov, väčšinou mladých mužov, ktorí boli do oblasti vyslaní bez varovania a riadnej ochrany pred ožiarením a za svoje nasadenie v snahe o zastavenie šírenia radiácie zaplatili vlastným životom.

Černobyľ zostáva ruinou, pamätníkom katastrofy a zároveň problémom. Nový ochranný sarkofág, ktorý by mal nahradiť dočasný kryt z roku 1986, bude dokončený najskôr v roku 2017 a náklady na jeho výstavbu dosiahnu 1,5 – 2 miliardy eur, uviedol Martin Schulz.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

V čase odlišných názorov politických strán a jednotlivých štátov na využívanie jadrovej energie musíme zaistiť bezpečnosť jadrových elektrární a ochranu nášho životného prostredia. To je varovaním a výzvou černobyľskej havárie spred tridsiatich rokov pre súčasníkov, dodal predseda EP Schulz.

Zmeny programu plenárneho zasadnutia

Štvrtok

Do programu boli zaradené nasledujúce body:

  • Hlasovanie o žiadosti o pozbavenie imunity Bolesława G. Piechu (ECR, PL) a
  • Hlasovanie o žiadosti o konzultáciu s Európskym hospodárskym a sociálnym výborom o zriadení európskeho piliera sociálnych práv.

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices