Lajcak Praha V4
S ministrami Maďarska, ČR, eurokomisárom J. Hahnom a jeho predchodcom Š. Fülem. PHOTO: archív MZV.

V4 podporuje krajiny Východného partnerstva v reformných procesoch a prehlbovaní spolupráce s EÚ

Krajiny Vyšehradskej štvorky pozorne sledujú vývoj vo východnom susedstve a naďalej sú pripravené podporovať tamojších partnerov v ich reformných procesoch a prehlbovaní spolupráce s Európskou úniou. Na rokovaní v Prahe to konštatovali ministri zahraničných vecí Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska, ktorí sa zišli pred stredajšou ministerskou schôdzkou V4 s krajinami Východného partnerstva.

Slovensko zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Na stretnutí zdôraznil, že tak pre V4, ako aj pre celú EÚ je dôležité, aby štáty Východného partnerstva boli stabilné a pokračovali v modernizácii svojich politických a ekonomických systémov. V tomto môžu počítať s podporou Slovenska i celej V4, najmä pri odovzdávaní skúseností z vlastných transformačných procesov, ale aj pri ich približovaní k EÚ.

Minister M. Lajčák pripomenul, že Slovensko presadzuje individuálny prístup ku každej zo šiestich krajín Východného partnerstva v závislosti od jej ambícií a miery, do akej sa chce priblížiť k EÚ a jej štandardom. V prípade Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny, ktoré sa v tomto smere dostali najďalej podpisom Asociačnej dohody a pokrokom pri vízovej liberalizácii s EÚ, by mala EÚ podľa ministra M. Lajčáka definovať jasnú strategickú víziu ďalšieho rozvoja vzťahov s nimi. Partnerov zároveň informoval o plánovaných aktivitách slovenského predsedníctva v Rade EÚ zameraných na Východné partnerstvo.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Na večerné rokovanie ministrov V4 boli pozvaní aj partneri z Holandska, ktoré momentálne predsedá Rade EÚ, z Nemecka, zo Švédska, komisár EÚ pre susedskú politiku a rozšírenie Johannes Hahn a predstavitelia Európskej služby pre vonkajšiu činnosť. Témou ich diskusií bolo aj to, ako rozvíjať spoluprácu s tými východnými partnermi, ktorí o Asociačnú dohodu s EÚ nemajú záujem (Azerbajdžan) alebo ju nemôžu mať, keďže sú členmi Euroázijskej hospodárskej únie (Arménsko, Bielorusko).

V4 je jediné regionálne zoskupenie v Európe, ktoré organizuje pravidelné ministerské schôdzky  s východnými partnermi. V Prahe sa tento raz stretávajú už po siedmykrát. V4 chce touto schôdzkou potvrdiť plnú podporu Východnému partnerstvu ako strategickej súčasti susedskej politiky EÚ postavenej na spoločných hodnotách a vzájomne výhodnej spolupráci, ktorá nie je namierená proti nikomu.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices