Obnovenie normálneho fungovania schengenského priestoru je nevyhnutné, zhodli sa europoslanci

Znovuzavedenie kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru ohrozuje jeden z najväčších a najhmatateľnejších úspechov európskeho projektu, zaznievalo z poslaneckých lavíc počas stredajšej rozpravy so zástupcami Rady a Komisie. Poslanci sa zhodli, že na obnovenie normálneho fungovania schengenského priestoru je nevyhnutné dôsledne zabezpečiť vonkajšie hranice EÚ.

Mnoho zákonodarcov počas rozpravy varovalo pred hospodárskymi dopadmi obnovených kontrol na vnútorných hraniciach EÚ, ktoré musia znášať predovšetkým sektory dopravy a turizmu. Ďalší poslanci spochybnili potrebu a primeranosť aktuálnych kontrol a požadovali, aby od nich členské štáty čo najskôr upustili.

Komisár pre migráciu a vnútorné záležitosti Dimitris Avramopoulos zdôraznil, že tieto kontroly sú mimoriadne a dočasné a uistil poslancov, že cieľom je ich zrušenie najneskôr do konca roka.

 

Reakcie slovenských poslancov

„Pre Slovensko je zachovanie Schengenského systému životne dôležité. Riešenia migračnej krízy však musia byť spoločné a dobrovoľné. Z hľadiska možného nárastu extrémizmu a ďalšieho rozkolu medzi členskými štátmi, považujem navrhované povinné kvóty a pokuty za nebezpečné a neprijateľné,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Súvislosti

Komisia dňa 4. mája odporučila Rade (ministrov) EÚ umožniť Dánsku, Nemecku, Nórsku (nie je členom EÚ, je však členom schengenského priestoru) Rakúsku a Švédsku vykonávať aj naďalej primerané kontroly na vnútorných hraniciach EÚ, a to po dobu nasledujúcich šiestich mesiacov. Toto obdobie môže byť následne maximálne trikrát predĺžené, najviac však na dobu dvoch rokov. Komisár Avramopoulos počas plenárneho zasadnutia oznámil, že Rada by mala schváliť predĺženie kontrol vo štvrtok, 12. mája.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Kontroly na vnútorných schengenských hraniciach obnovilo aj Francúzsko, a to v súvislosti s vyhlásením výnimočného stavu po minuloročných teroristických útokoch v Paríži. Toto opatrenie sa však bude posudzovať samostatne.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices