Lajcak Brusel
Pózovanie vlády a Európskej komisie pre médiá pred spoločným zasadnutím. PHOTO: archív MZV.

Lajčák: Chceme sa sústrediť na potreby občanov, aby sa podarilo obnoviť ich dôveru v EÚ

Slovensko bude počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie nezaujatým a férovým sprostredkovateľom. V Bruseli to vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák pred vyše 200 diplomatmi, expertmi, predstaviteľmi európskych inštitúcií, think-tankov a médií, ktorí sa v stredu zúčastnili na podujatí Centra európskej politiky o slovenskom predsedníctve. Presne mesiac pred prebratím polročného rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ načrtol minister M. Lajčák zámery Slovenska na čele jednej z troch najdôležitejších inštitúcií EÚ.

Pri presadzovaní našej vízie a priorít bude Slovensko úprimným vyjednávačom, dôveryhodným hráčom, vizionárskym manažérom, nezaujatým a férovým sprostredkovateľom,“ zdôraznil minister M. Lajčák. Slovensko podľa neho preberá predsedníctvo v neľahkom období, keď Únia čelí celému spektru výziev a problémov.

 „Z minulých i súčasných kríz je jasné jedno poučenie: žiadnu z nich nie je možné vyriešiť len na národnej úrovni. Nalinkované administratívne riešenia tiež nefungujú. Rozsah výziev dneška si vyžaduje zdravý európsky rozum a spoločnú európsku reakciu,“ konštatoval minister M. Lajčák. Aj preto bude slovenské predsedníctvo pristupovať k aktuálnym výzvam v pozitívnom duchu.

 „Máme v úmysle byť pragmatickí a docieliť hmatateľné výsledky. Preto sa budeme sústrediť na európske projekty s praktickým prínosom pre občanov. Chceme byť zjednocujúci a hľadať riešenia prijateľné pre všetky členské štáty a prospešné pre EÚ ako celok. A chceme sa sústrediť na potreby občanov, aby sa podarilo obnoviť ich dôveru v EÚ,“ uviedol minister M. Lajčák.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Načrtol tiež štyri prioritné oblasti, na ktoré sa bude SR sústrediť z hľadiska obsahu. Naša ambícia je posilniť EÚ ekonomicky, zmodernizovať a rozšíriť spoločný trh v oblasti energetiky a digitálnej ekonomiky, pracovať na udržateľnej migračnej a azylovej politike a venovať sa vonkajšiemu prostrediu Únie v kontexte obchodných dohôd a politiky rozširovania,“ povedal minister M. Lajčák na pracovných raňajkách Centra európskej politiky.

Následne sa spolu s ďalšími ministrami zúčastnil na spoločnom zasadnutí vlády SR s Európskou komisiou, kde obe strany prediskutovali plány a priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Minister M. Lajčák tiež sprevádzal premiéra Roberta Fica na jeho bilaterálnom rokovaní s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices