Brusel chce zakázať fény, hriankovače, aj kanvice. Podľa Smolkovej netreba robiť paniku

BRUSEL – Po vysávačoch došlo aj na fény a hriankovače. Európska komisia pripravuje novú legislatívu, ktorá určí maximálnu výšku spotreby elektrickej energie aj pre ďalšie domáce spotrebiče.

„Aj pri vysávačoch sa zdvihla emočná vlna, že budú slabšie, nebudú dostatočne vysávať. Tie pravidlá platia už určitú dobu a ukázalo sa v praxi, že naozaj vysávajú dobre, možno aj lepšie a šetria viac energie, takže neplatíte také vysoké účty,“ povedala Ingrid Ludviková, ktorá zastupuje EK na Slovensku.

Zníženie wattov

Novinka sa týka aj rýchlovarných kanvíc. Ich výkon by sa mohol znížiť až o jednu tretinu. S touto informáciou prišiel denník Daily Mirror. Je úplne bežné, že majú 3 000 wattov a po novom by mali iba 2 000.

To ale takisto neznamená, že by nezohriali vodu rovnako rýchlo, ako tie, ktoré máte doma v kuchyni. Musia byť rovnko efektívne, len budú „žrať“ menej. Brusel tak chce chrániť životné prostredie, aj peňaženky rodín, ktoré majú peniažkov menej.

Energetická chudoba

„Až 20 miliónov ľudí v Európskej únii je postihnutých, alebo sa ich týka energetická chudoba. To znamená, že si nebudú môcť dovoliť žiadny elektrický spotrebič,“ uviedla europoslankyňa Monika Smolková.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

V súčasnosti už regulácie platia pre bojlery, kotly, tepelné čerpadlá, vysávače, chladničky, žiarovky. Na každom spotrebiči musí byť energetický štítok, ako sa nedávno začal objavovať na chladničkách.

„Vďaka pravidlám o označovaní energetickej efektívnosti môžu zákazníci si vybrať, či si kupujú výrobok nielen lacný, ale aj energeticky efektívny a takisto na základe informácií zo štítku môžu posúdiť aj to, aký bude mať ten výrobok dopad na životné prostredie,“ povedala Ludviková.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices