Minister Lajčák s prezidentom Senegalu Mackym Sallom. PHOTO: archív MZV.

Lajčák: Senegal je úspešným príkladom africkej krajiny

Minister zahraničných veci a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa stal prvým oficiálnym predstaviteľom SR, ktorý navštívil Senegal. V hlavnom meste Dakar rokoval s prezidentom krajiny Mackym Sallom a ministrom zahraničných vecí Mankeurom Ndiayem. Táto návšteva by mala dať impulz na rozbehnutie pravidelnejšieho politického dialógu a rozvoj ekonomickej spolupráce.

„Senegal je úspešným príkladom africkej krajiny, ktorá dosiahla politickú stabilitu, zavádza reformy a ekonomicky sa rozvíja,“ konštatoval minister M. Lajčák. Dodal, že Slovensko je pripravené podeliť sa so Senegalom o svoje transformačné skúsenosti v konkrétnych oblastiach a navrhol uzavretie základných ekonomických zmlúv na podporu hospodárskej spolupráce.

Senegal patrí v rámci Afriky ku kľúčovým partnerom Európskej únie. Minister M. Lajčák v tejto súvislosti senegalských partnerov informoval o našom blížiacom sa predsedníctve v Rade EÚ a o oblastiach, na ktoré sa bude Slovensko počas šiestich mesiacov na čele EÚ zameriavať najviac.

Minister M. Lajčák oboznámil senegalského prezidenta a ministra zahraničných vecí aj so svojou kandidatúrou na post generálneho tajomníka OSN. V rámci svojej vízie pre modernejšiu OSN zdôraznil aspekt predchádzania konfliktov, čo je téma dôležitá práve pre Afriku, sužovanú vojnovými, občianskymi a etnickými konfliktmi. Minister M. Lajčák sa zaujímal aj o pohľad senegalských partnerov na fungovanie OSN, špecifické potreby afrického kontinentu a jeho očakávania od systému OSN.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

O prevencii konfliktov hovoril minister M. Lajčák aj v dakarskom sídle Úradu OSN pre Západnú Afriku a Sahel (UNOWAS). S osobitným vyslancom generálneho tajomníka pre Západnú Afriku a Sahel Mohamedom Ibn Chambasom diskutovali o skúsenostiach UNOWAS v tejto oblasti. Vymenili si názory aj na migráciu a zhodli sa, že ide o fenomén, ktorý nemožno vyriešiť nárazovo, ale len v komplexnom úsilí a v prepojení na udržateľný rozvoj.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices