Lajčák: Úprimne si želáme zotrvanie Británie v Únii, pretože spolu sú silnejšie

Blízkovýchodný mierový proces, politická situácia v Macedónsku, vízová liberalizácia s Gruzínskom, ale aj región Sahelu, Arktídy či rozšírenie mandátu pre operáciu EUNAVFOR MED Sophia dominovali dnešnému rokovaniu Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC). Slovensko zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Dnešné rokovanie Rady sa nieslo pre Slovensko v osobitnom duchu, uviedol M. Lajčák. „Šlo o jedno z posledných ministerských zasadnutí, na ktorom sme sa zúčastnili ako radový členský štát. Od budúceho mesiaca, presne o desať dní, budeme predsedníckou krajinou Rady EÚ.“

Rokovanie šéfov diplomacie členských štátov EÚ bolo podľa ministra Lajčáka poznačené aj blížiacim sa referendom Veľkej Británie o jej členstve v únii.„Keďže čoskoro preberieme kormidlo, partneri sa intenzívne zaujímajú o náš názor.“

„Úprimne si želáme zotrvanie Británie v únii, pretože Británia aj Únia sú silnejšie spolu,“ podčiarkol šéf slovenskej diplomacie. Ako dodal, bez ohľadu na výsledok ľudového hlasovania EÚ potrebuje absolvovať dôkladnú reflexiu. „Bolo by chybou konštatovať, že ideme ďalej, akoby sa nič nestalo. Rovnako by bolo chybou odštartovať preteky inštitúcií v snahe rýchlo načrtnúť ďalšiu podobu únie.“

Podľa ministra Lajčáka by reflexia mala prebehnúť na úrovni európskych lídrov, pričom odpoveďou by mala byt EÚ „efektívnejšia, bližšia občanom a sústredená na ich problémy“„Európska únia stráca podporu občanov, ktorí sú čoraz menej stotožnení s témami, ktorými sa zaoberá,“ uzavrel M. Lajčák.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Témy FAC

Ministri zahraničných vecí EÚ na spoločnom zasadnutí schválili operačný plán EUNAVFOR MED Sophia rozšírený o dve nové podporné úlohy – výcvik pobrežnej stráže a kontrola zbrojného embarga v blízkosti teritoriálnych vôd Líbye. Podľa ministra Lajčáka ide o „krok dobrým smerom“. Ako priblížil, Slovensko sa plánuje zapojiť vyslaním desiatich expertov na nemeckú loď.

V rámci diskusie o regióne Sahelu ministri EÚ zdôraznili jeho význam pre bezpečnosť EÚ i riešenie otázky nelegálnej migrácie. Vyslovili sa pritom za komplexný prístup k regiónu vrátane dlhodobých projektov podpory a vytvárania perspektívy v regióne.

Ministri sa venovali aj politickej kríze v Macedónsku a zhodli sa na nevyhnutnosti napĺňať reformné priority vrátane kredibilných volieb. Podľa Slovenska je pritom dôležité udržať európsku perspektívu krajiny v zmysle motivačného faktora.

Rada pre zahraničné veci v neposlednom rade schválila závery k Arktíde, keďže vývoj v tejto oblasti má globálne dopady. Kľúčovými prvkami politiky EÚ sú ochrana životného prostredia, udržateľný rozvoj, spolupráca so všetkými relevantnými aktérmi vrátane pôvodného obyvateľstva a podpora vedy a výskumu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices