Kissova
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS. PHOTO: archív SaS.

Kiššová: Messi a Suárez by mali podľa EK zarábať rovnako – obaja hrajú futbal za FC Barcelona

Keď som sa z televíznej talkshow na tému „Pred referendom o Brexite – Kam smeruje Európa?“ dozvedela, aké ďalšie regulácie Európska únia plánuje, bola som šokovaná. Ústami podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa pre lepšiu reguláciu odznelo: „Ďalšia vec, ktorú chceme zabezpečiť je, aby ľudia, ktorí pracujú na jednom mieste, dostali rovnaký plat ako ľudia pracujúci na tom istom mieste.“ Z ďalšej diskusie vyplynulo, že nárok na rovnakú mzdu má vniknúť pre tých, ktorí nielen pracujú na tom istom mieste, ale majú rovnakú prácu.

Šokovalo ma to nielen ako bývalú personalistku, ktorá sa roky zaoberala vymýšľaním a nastavovaním rôznych hodnotiacich a odmeňovacích systémov na motiváciu zamestnancov a zvyšovanie ich efektivity. Ale aj ako človeka, ktorý sa ako zamestnanec snažil byť stále lepší a efektívnejší, a to nie len s cieľom mať dobrý pocit z dobre vykonanej práce, ale aj s cieľom viac zarobiť. Dnes ma to šokuje ako političku, ktorá je presvedčená, že mzdy v súkromnom sektore nemá regulovať ani národná legislatíva, nieto ešte európska. Na to je tu slobodný trh, to znamená, dohoda medzi zamestnancom a zamestnávateľom.

Keď dám bokom svoje presvedčenie, že ide o nenáležitú, nehoráznu a vonkoncom neželanú reguláciu trhu, je to  z praktického hľadiska nezmysel. Už aj Lasica a Satinský prišli na to, že keď dvaja ľudia robia to isté, nemusí to byť to isté. A o tom je aj prax. Ak je na pracovisku 50 programátorov, mohlo by sa zdať, že majú mať rovnakú mzdu. Veď robia kvázi to isté, na tom istom pracovnom mieste. Napriek tomu rozdiel v ich platoch môže byť veľký. Jeden ovláda šesť programovacích jazykov, no využíva len dva. Druhý síce ovláda len tri programovacie jazyky, no dva z nich sú pre aktívne projekty vzácne a firma nesmie riskovať, že oňho príde. Toho prvého je ale vzhľadom na znalosť tých šiestich jazykov možné v prípade potreby použiť aj na inom projekte, je teda univerzálnejší. Ďalší tiež programuje, no nie je ho možné poslať k zákazníkovi, lebo sa s každým poháda. Štvrtý programátor „maká ako šrób“, no má vysokú chybovosť. Ďalší je strašne pomalý, no čo odovzdá, to je bezchybné. Nie je to však človek do stresu a vypätých termínov. Ak by som pokračovala, vznikol by akýsi zjednodušený personálny audit s 50-timi individuálnymi hodnoteniami. Jeho cieľom by bolo spravodlivo ohodnotiť a motivovať zamestnancov. Výsledkom by však rozhodne nebola pánom Timmersmansom želaná rovnaká mzda, resp. odmena, hoci by všetci programovali v tom istom pracovnom zaradení. Toto bol príklad na jednej pracovnej pozícii, no rovnaké by to bolo pri dokladačoch tovaru, manažéroch alebo kaderníkoch. Peniazmi je totiž možné motivovať lenivého dokladača viac sa snažiť alebo milú kaderníčku odmeniť za to, že svojou milou komunikáciu ťahá do salónu viac zákazníkov. A dôvod, pre ktorý zarába Lionel Messi takmer trojnásobok toho, čo jeho „kolega“ Luis Suárez, vysvetľovať hádam netreba.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Netreba zabudnúť ani na trh. Ak bude na trhu akéhokoľvek tovaru alebo služby menej ako dopytu po nich, ich hodnota bude stúpať, alebo naopak. Ak bude na trhu viac programátorov, ako je voľných programátorských miest, ich cena, teda ponúkaný plat, bude klesať. Drahší budú tí kvalitnejší, lacnejší tí chybovejší. Ak chce odevná firma ponúkať vysokú kvalitu za vysokú cenu, bude musieť do svojej firmy dostať kvalitnejšie, a teda drahšie šičky. Ak chce ponúkať strednú alebo nižšiu kvalitu, môže si dovoliť lacnejšie šičky. Tomuto všetkému sa hovorí trh, ktorý má šancu fungovať len vtedy, ak ho nebude niekto umelo regulovať, limitovať alebo inak deformovať. Teda nejaká nadnárodná superinštitúcia, odtrhnutá od reálneho mikroživota.

My z východnej Európy si takto zabitý voľný trh z čias komunizmu pamätáme, a preto verím, že sa v Európskom parlamente nájde dostatočná sila takýmto a iným nešťastným reguláciám zabrániť.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila Jana Kiššová, predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov a podpredsedníčka strany SaS.

O Jana Kiššová

Predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov, podpredsedníčka strany Sloboda a Solidarita, poslankyňa NR SR /SaS/.

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices