Členské štáty riešia násilie na ženách v utečeneckých táboroch

Ženy a dievčatá, ktoré utekajú pred prenasledovaním v domovských krajinách sú vystavené riziku fyzického, psychického i sexuálneho násilia aj počas hľadania útočiska. Táto situácia bude jednou z tém počas diskusií o zlepšení ochrany utečencov.

Otázniky visia predovšetkým nad prevenciou pred násilím, zisťovaním  či riešením násilných činov. Okrem toho je alarmujúci nedostatok údajov z členských štátov o násilí páchanom na ženách. Niektorí to pripisujú aj faktu, že kúpeľne v prijímacích miestach pre utečencov nie sú oddelené pre mužov a ženy, práve v nich dochádza v nočných hodinách k násilnostiam.

Jednotlivé politiky členských štátov nazerajú na násilnosti na ženách rôzne a zohľadňujú to aj pri posudzovaní žiadosti o azyl. Podľa údajov z deviatich členských štátov, ktoré sú najviac zasiahnuté migračnými vlnami sa zistilo, že najväčšie problémy sa vyskytujú pri identifikácii, hlásení a ochrane utečencov.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Často dochádza aj k tomu, že samotné obete sa zdráhajú úradom hlásiť, že boli alebo sústavne sú napádané. Väčšina členských štátov sa tento problém snaží riešiť súkromnými rozhovormi bez prítomnosti manžela. Členským štátom ale napríklad chýbajú osobitné postupy pre detské obete násilia.

O vik

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices