NATO spustí v Stredozemnom mori novú široko zameranú operáciu

VARŠAVA – Severoatlantická aliancia spustí novú námornú bezpečnostnú operáciu v Stredozemnom mori s názvom Sea Guardian (Morský strážca). Na summite NATO to povedal generálny tajomník organizácie Jens Stoltenberg. Aliancia chce podľa neho v centrálnom Stredomorí úzko spolupracovať s loďami operácie Sophia, ktorou Európska únia reagovala na migračnú krízu.

Rozsah novej aliančnej operácie bude podľa Jensa Soltenberga široký – od zberu spravodajských informácií cez boj s terorizmom až po výcvikové možnosti.

„Konkrétne úlohy budeme definovať podľa konkrétnych potrieb,“ uviedol Stoltenberg s tým, že teraz si plánovači NATO sadnú so svojimi partnermi z Únie, aby zistili, ako najlepšie kombinovať možnosti oboch organizácii.

Migračná kríza

Stavať pritom NATO i Únia môžu na úspešnej vzájomnej spolupráci v Egejskom mori, kde aliančné plavidlá pomáhajú snahe Únie zastaviť príliv migrantov z Turecka do Grécka. To sa v zásade podarilo, tiež v dôsledku jarnej dohody medzi Úniou a Ankarou.

Do stredu pozornosti Európskej únie sa tak opäť dostala migračná trasa v centrálnom Stredomorí, kde predovšetkým z Líbye mieria k talianskym brehom stále približne rovnaké počty predovšetkým ekonomických migrantov ako vlani.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Deklarácia o spolupráci

Generálny tajomník NATO v sobotu tiež pripomenul piatkový podpis deklarácie o spolupráci Aliancie s Európskou úniou: znamená to podľa neho skutočne novú úroveň kooperácie v mnohých oblastiach od kyberpriestoru po námorné operácie.

„Len v minulom mesiaci sme urobili viac než za predošlých 13 rokov,“ poznamenal Stoltenberg.

Potvrdil tiež, že nová námorná operácia NATO v Stredozemnom mori vznikne transformáciou niekoľkoročnej akcie Active Endeavour (Aktívne úsilie), ktorá bola ako pomerne úzko zameraná protiteroristická operácia spustená v roku 2001 v reakcii na teroristické útoky v USA.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices