Poslanci žiadajú stiahnuť používanie herbicídov na kukuricu a klinčeky

Podľa dvoch rezolúcií by mala Európska komisia stiahnuť povolenie na použitie herbicídov na geneticky modifikované klinčeky a kukuricu. Modifikovaná kukurica, je odolná voči látke zvanej glyfosát, ktorú Svetová zdravotnícka organizácia označila za pravdepodobne karcinogénnu.

Poslanci zdôraznili aj to, že sulfonylmočovina, ktorá sa bežne používa aj ako súčasť lieku na cukrovku typu 2 je používaná aj ako herbicíd. Ten je pre rastliny toxický už pri veľmi malom množstve. Podľa nich vytvorenie trhu s týmito rastlinami podporí celosvetové užívanie lieku ako herbicídu. Ako riziko uvádzajú škodlivé účinky na biodiverzitu a chemickú kontamináciu pitnej vody.

Poslanci okrem toho poukazujú na fakt, že proces schvaľovania geneticky modifikovaných plodín vstupoval do platnosti iba za prítomnosti Komisie a bez podpory kvalifikovanej väčšiny členských štátov EÚ. Samostatný návrh zákona, ktorý by umožnil akémukoľvek členskému štátu obmedziť alebo zakázať predaj a používanie geneticky modifikovaných potravín či krmív na svojom území bol pritom Parlamentom zamietnutý v októbri 2015.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

O vik

Odporúčame pozrieť

EÚ zakázala dovoz štyroch agroproduktov z Ukrajiny do piatich krajín vrátane SR

Európska komisia (EK) v utorok dočasne zakázala dovoz pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien z …

Consent choices