Taliansko vyšetruje, či Islamský štát organizuje pašovanie migrantov

RÍM / Taliansko vyšetruje, či sa teroristická organizácia Islamský štát podieľa na pašovaní migrantov vo Európy. Povedal to v stredu taliansky minister spravodlivosti Andrea Orlando v talianskom parlamente. Podľa neho existuje podozrenie, že radikáli z Islamského štátu sa snažia ovplyvňovať, kam budú migranti v Taliansku umiestnení.

„Z informácií, ktoré máme, vyplýva, že je v začaté vyšetrovanie zamerané na to, či členovia Islamského štátu hrajú kľúčovú úlohu v kontrole a riadení toku migrantov do Talianska,“ uviedol v parlamentnom výbore minister Andrea Orlando. Ďalšie podrobnosti ale neuviedol, pretože vyšetrovanie je podľa neho tajné.

Masívny nával migrantov, ktorých minulý rok do Európy prišlo cez milión, sa takmer zastavil tento rok na jar vďaka dohode Európskej únie s Tureckom a tiež vďaka tomu, že krajiny na takzvanej balkánskej trase uzavreli svoje hranice. Tisíce ľudí týždenne ale doplávajú cez Stredozemné more do Talianska, väčšinou z Líbye.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Nový život

Podľa agentúry Reuters kriminálne gangy využívajú politický chaos v Líbyi a ponúkajú za značné sumy ľuďom zo subsaharskej Afriky cestu za lepším životom.

Od začiatku roka priplávalo do talianska cez Stredozemné more takmer 94 000 migrantov. Za celý minulý rok ich bolo asi 154 000.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices