Martin Schulz. PHOTO: © European Union 2014

Viete aké právomoci má predseda Európskeho parlamentu a aký je jeho pracovný deň?

Na všetkých plenárnych zasadnutiach sa opakuje jeden rituál: predseda Európskeho parlamentu otvára schôdzu. Predseda alebo predsedníčka zastupuje Parlament alebo všetkých poslancov. Čo presne je úlohou predsedu? Má nejaké právomoci?

Všetko sa začalo v tajnom hlasovaní, kde sa volí predseda na dva a pol roka. Venuje sa celej škále úloh, šéfuje 751 poslancom z 28 členských štátov (po Brexite už len 27 štátom).

Terajší predseda európskeho parlamentu Martin Schulz hovorí, že dôležitá je najmä jedna zručnosť:  „Potrebujete stratégiu na zachovávanie rovnováhy záujmov, nikdy si nič nevynútite. Musíte to dosiahnuť rokovaním, to si žiada diplomatické zručnosti.“

Denný program predsedu je väčšinou takmer beh o preteky. Predseda či predsedníčka zodpovedá za riadenie činností a orgánov inštitúcie, chodí na jedno stretnutie za druhým. Na chôdzu predsedníctva so 14 podpredsedami, na konferenciu predsedov ôsmich politických skupín a samozrejme na plenárne zasadnutia.

Tu sa to nekončí. Predseda navonok zastupuje poslancov Parlamentu, rokuje s hlavami štátov a vlád. Počas trvania mandátu predseda privíta stovky osobností  a precestuje desaťtisíce kilometrov.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Zostáva ešte otázka moci. Každou novou európskou zmluvou sa právomoci Parlamentu zvyšujú. Právomoci predsedu sa však výrazne neposilnia. „Mať moc by bolo pekné. Cítim, že sa to zlepšuje. Robím maximum, aby ma ako predsedu inštitúcie bolo vidieť a počuť,“ dodal Martin Schulz.

Vidieť a počuť, najmä v dôležitých časoch , napr. na Európskej rade, kde predseda adresuje šéfom štátov a vlád stanovisko Parlamentu k témam, ktoré sú na programe rokovania. Samotný predseda EP však v diskusii nevystupuje. Bežnú činnosť dopĺňajú tlačové konferencie. Kamery snímajú predsedu najmä pri podpisovaní schváleného rozpočtu EÚ.

O oma

Odporúčame pozrieť

D. Kuleba: Ukrajina je na dobrej ceste k začatiu rokovaní o vstupe do EÚ

Ukrajina je na dobrej ceste splniť svoje záväzky na začatie rokovaní o vstupe do Európskej …

Consent choices