Celotelové plavky zakázali po Cannes už v ďalšom francúzskom meste

Ďalšie fancúzske letovisko zakázalo nosiť na plážach celotelové plavky burkiny. Primátor mesta Villeneuve-Loubet tvrdí, že plavky „ostentatívne vyjadrujúce náboženskú príslušnosť by mohli byť v období, keď je Francúzsko terčom teroristických útokov, predstavovať riziko ohrozenia verejného poriadku.“ Takmer identické slová sa píšu aj vo výnose, ktoré zverejnilo mesto Cannes.
Porušenie zákazu nosenia burkini vyjde „hriešniko“ na 38 EUR. Ide o plavky zakrývajúce celé telo okrem tváre, rúk od zápästia a nôh od členkov. Podľa francúzskych médií starosta Villeneuve-Loubet, Lionnel Luca sa rozhodoval na základe podnetov občanov. Na pláži videli kúpať sa oblečenú ženu a tak usúdil, že niečo podobné by sa nemalo stávať. Nielen z hygienických dôvodov, ale vzhľadom aj na všeobecnú atmosféru.

Kritika voči zákazu

Na oboch starostov sa od moslimskej komunity okamžite zdvihla vlna kritiky. Primátor Lisnard oponuje, že nejde o zákaz nosenia náboženských symbolov na verejných miestach, ako je pláž. Podľa neho ide o zákaz ostentatívneho odevu odkazujúci na sympatie k teroristickým hnutiam, ktoré vedú vojnu proti Francúzsku. Starosta Luca zas tvrdí, že nový zákaz sa týka ľudí prichádzajúcich na pláž s odevom, ktorý nezodpovedá zvyklostiam a princípom sekularizmu francúzskeho štátu.
Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

O red

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices