Briti sa pre brexit snažia nájsť svojich predkov v Únii

LONDÝN / Mnoho Britov sa snaží vysporiadať s brexitom tak, že sa snažia získať pas niektorej inej európskej krajiny. A to napríklad prostredníctvom partnerského vzťahu, ale častejšie vyhľadávaním predkov v niektorom z ostatných 27 členských štátov Európskej únie.

Briti síce ešte nevedia, v akej miere budú môcť po zavŕšení rozvodu medzi Londýnom a Brudelom ďalej voľne žiť či pracovať v Európskej únii, ale niektorí už požiadali o občianstvo iného členského štátu Únie.

V tomto smere sa im predovšetkým ponúka možnosť využiť svoj írsky pôvod. Asi desať percent Britov má podľa írskych zákonov nárok na tamojšie občianstvo.

„Uvažovala som o žiadosti získať írske občianstvo už pred referendom, ale neurobila by som to, keby sa neodhlasoval odchody z Európskej únie. Považovala by som to za nečestné,“ povedala novinárka johanna Derry. Od referenda mladá žena ale už zozbierala potrebné dokumenty na zapísanie sa do írskeho registra osôb narodených v zahraničí.

„Cítim sa byť Európankou, takže pre mňa má tento krok význam. Niektorí ma obviňovali, že zrádzam svoje anglické korene, ale v mojej rodine je írska kultúra veľmi prítomná, takže sa ma to nedotýka,“ vysvetlila novinárka.

Írske pasy

Žiadostí o írske pasy bolo hneď po referende z 23. júna toľko, že írsky minister zahraničných vecí Charlie Flanagan vyzval Britov k trpezlivosti. Zdôraznil, že konzulárne úrady sú pod veľkým tlakom.

V rovnakom čase ale zaznamenalo ohromný nárast žiadostí o informácie aj nemecké veľvyslanectvo v Londýne.

Ešte prekvapivejšie sa javí rozhodnutie 400 britských potomkov sefardských Židov, ktorí boli pred 5. storočím prenásledovaní a vyháňaní z Portugalska, požiadať o občianstvo tohto malého štátu na juhu Európy.

„Denne dostávame desiatku žiadostí o informácie,“ uviedol hovorca židovskej obce v portugalskom meste Porto na severe krajiny Michael Rothwell.

Pred referendom len päť Britov využilo portugalský zákon z marca 2015, ktorý umožňuje týmto Židom získať portugalské občianstvo. A to ako odškodnenie za perzekúcie, ktoré postihli ich predkov na konci 15. storočia.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

Tiež britský portál rodokmeňov zaznamenal po referende výrazný nárast uživateľov.

„Počet užívateľov internetu, ktorý využívajú naše služby, sa zvýšil o 40 percent. Počet vyhľadávaní írskych predkov stúpol o 20 percent,“ upresnila predstaviteľka portálu Sue Moncur.

Európske manželstvá

Pre tých, ktorí nemôžu nájsť nejakých predkov, zostáva možnosť uzavrieť manželstvo. Briti a Britky, ktorí sú v manželstve s Európanmi a Európankami, si totiž zachovajú právo žiť a pracovať na kontinente.

Študentky Katy Edelsten a Chloe Cordon v snahe zoznamovanie uľahčiť vytvorili zvláštny portál. Ten sa snaží dať dokopy Britov a Britky s občanmi iných krajín Európskej únie, ktorí žijú v Británii. Portál má už tisíce členov.

„Nikto sa nechce vydať či oženiť len pre pas. Je to len zábavný spôsob stretávania sa. Je mnoho spôsobov, ako nájsť svoju lásku, takže prečo nie vďaka brexitu?,“ pýta sa Katy Edelsten. Svoj projekt by rada rozšírila na Britov a Britky, ktorí už žijú na kontinente.

„Naším konečným cieľom je, aby sa ľudia skutočne zamilovávali a my sme mohli usporadúvať skupinové svadby s prstienkami a tortami so symbolmi Európskej únie,“ dodala mladá žena.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices