zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 32. týždňa 2016

Nálada v svetovej ekonomike sa zhoršila

BREXIT: Odchod Veľkej Británie z Európskej únie z ekonomického hľadiska najviac poškodí samotnú Britániu, hoci iné krajiny EÚ, predovšetkým Írsko, budú tiež negatívne ovplyvnené.Z prieskumu mníchovského inštitútu Ifo tiež vyplynulo, že takmer vôbec sa brexit nedotkne severnej Ameriky, Blízkeho východu a Spoločenstva nezávislých štátov. Podľa expertov najsilnejší negatívny vplyv z krátkodobého hľadiska bude mať brexit na 15 starých členských krajín únie. Zo strednodobého hľadiska, čiže v horizonte troch až piatich rokov, brexit utlmí ekonomiky všetkých členských krajín EÚ, konštatuje Ifo,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Štáty britského Spoločenstva národov [Commonwealth] okrem Británie budú čeliť mierne negatívnym vplyvom aj z krátkodobého aj zo strednodobého hľadiska. Pokiaľ ide o väčšinu priemyselných krajín a nových trhových ekonomík, neexistujú významné rozdiely a očakáva sa mierne negatívny vplyv brexitu z krátkodobého aj z dlhodobého hľadiska. V prípade rozvojových krajín je nálada negatívnejšia pri vplyvoch v najbližších troch až piatich rokoch ako v prípade vplyvov v tomto roku.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Objem celkových investícií v britskom priemysle ohrozuje to, že takmer desaťročie od finančnej krízy sa firmy zdráhajú využívať bankové úvery a uprednostňujú financovanie projektov z vlastných zdrojov. Konštatuje to vo svojej správe združenie britských priemyselníkov EEF. Združenie varuje, že to ohrozuje ekonomický rast, pričom problém sa pravdepodobne zhorší, keďže Veľká Británia smeruje k vystúpeniu z Európskej únie.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

SVET: Index nálady v svetovej ekonomike, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, sa zhoršil. Hodnota indexu v treťom kvartáli oslabila o 4,5 bodu na úroveň 86 bodov a dostala sa najnižšie za viac ako tri roky. Vývoj tak kontrastuje so zlepšením indexu v predchádzajúcom štvrťroku. Oslovení experti naďalej nepriaznivo hodnotia terajšiu ekonomickú situáciu a ich očakávania sú podstatne negatívnejšie ako v druhom kvartáli. Podľa prieskumu sa trend zlepšovania, ktorý sa prejavil v druhom kvartáli, zastavil v takmer všetkých regiónoch sveta. V Európe náladu v ekonomike zhoršilo predovšetkým britské odhlasovanie odchodu krajiny z Európskej únie a index inštitútu Ifo klesol na 101 bodov z hodnoty 107,8 bodu. Výnimkou boli iba krajiny východnej Európy, v ktorých sa nálada zlepšila. V Ázii sa index nálady v ekonomike dostal najnižšie za sedem rokov

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices