zelenina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vlani obdržala Európska komisia tisícky oznámení o rizikách, ktoré predstavujú potraviny a krmivá

Medzi najčastejšie nahlasované riziká v potravinách v EÚ vlani patrili ortuť v rybách, aflatoxíny v orieškoch a salmonelóza v ovocí a zelenine. Vyplýva to z výročnej správy Európskeho systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF) za rok 2015.

Európska komisia vlani vďaka tomuto systému obdržala 3049 oznámení o možných rizikách, ktoré predstavujú potraviny a krmivá. Až 775 sa týkalo závažných zdravotných rizík. Zo Slovenska bolo 34 notifikácií.

Systém RASFF bol spustený pred 37 rokmi. Funguje nepretržite 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Prostredníctvom tohto systému sa kontrolné organy členských štátov informujú a akýchkoľvek podozrivých tovaroch. Systém včasného varovania umožňuje, aby štátne orgány vedeli včas zakročiť (napr. stiahnutie škodlivých potravín z obchodov).

Ak sa odhalí vážny a pretrvávajúci problém, Komisia zašle vnútroštátnym orgánom príslušnej tretej krajiny list so žiadosťou o urýchlené prijatie nápravných opatrení. RASFF zohral dôležitú napríklad pri otravách metanolom v ČR alebo aj pri škandále s konským mäsom.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Nové výzvy ako napríklad globalizácia, potravinové podvody, či elektronický predaj si vyžadujú ďalšiu a užšiu spoluprácu medzi RASFF a vládnymi systémami, ktoré sa zaoberajú potravinovou bezpečnosťou a verejným zdravím.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Európska únia chystá revíziu rámcovej smernice o odpade so zameraním na textilný a potravinársky sektor. …

Consent choices