francoise-grossette
Françoise Grossetȇte. PHOTO: © European Union.

Sociálny dumping? Problém v EÚ, na ktorom zarábajú veľké spoločnosti

Sociálny dumping (dumping – vývoz tovarov na zahraničné trhy za stratové ceny pri súčasnom zvýšení cien na domácom trhu; pozn. red.) je nepríjemná, no zároveň naliehavá téma, a to najmä pre zaseknutú nízku úroveň rastu a slabú konkurencieschopnosť mnohých krajín EÚ.

Deje sa tak vtedy, keď spoločnosti oslabujú tradičné lokálne trhy práce a úroveň sociálnej ochrany lacnejšími, často migrujúcimi pracovníkmi vo výrobe, prípadne keď výrobu presúvajú do tretích krajín, kde je nízka mzda, a výrobky sa z takýchto krajín dovážajú.

Françoise  Grossetȇ z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov) poznamenala:  „Zamestnanci platia cenu za nečinnosť niektorých vlád vo vzťahu k potrebným štrukturálnym reformám a k sociálnemu dumpingu, ktorý nanešťastie existuje aj v EÚ. Ak sa majú podniky rozvíjať, potrebujú priaznivé daňové aj sociálne prostredie, ktoré neochromuje jedno alebo druhé spomenuté.“

V septembri na plenárnom zasadnutí poslanci tvrdili, že sociálny dumping vedie k veľkým deformáciám jednotného trhu. Navrhujú viaceré opatrenia, medzi ktoré patrí napríklad zákaz schránkových firiem, ktoré škodia vyhliadkam malých a stredne veľkých firiem.

Doru-Claudian Frunzulică zo skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente položil pred snemom otázku: „Ako môžeme opätovne zvyšovať mieru industrializácie, keď máme toľko dohôd o voľnom obchode, ktoré iným krajinám sveta ponúkajú množstvo výhod, hoci výroba v týchto krajinách je lacnejšia než výroba v EÚ?!

Prišli s niekoľkými dôležitými podmienkami, ako napríklad: chcú posilniť domáce aj cezhraničné kontroly inšpektorátu práce, žiadajú lepšiu výmenu informácií.

Viac..  Lagardová: ECB nemôže prisľúbiť, koľkokrát zníži sadzby

Guillaume Balas zo skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente: „Európa hovorí, že jej záleží na sociálnom pokroku. Teraz ho však treba dosiahnuť.“

Ide o vlastnú iniciatívnu správu poslancov, ktorá Komisiu nemôže k ničomu nútiť, no môže ju povzbudiť k činom.

O oma

Odporúčame pozrieť

pracovnici

Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

Komisia navrhuje zlepšiť pracovné podmienky stážistov vrátane odmeňovania, inkluzívnosti a kvality stáží v EÚ. Komisia …

Consent choices