smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Europoslankyňa Smolková: Spoločná Európa je projekt, vďaka ktorému máme mier

Slovenská europoslankyňa Monika Smolková hovorí o tom, na čo by sa pri uvažovaní o Únii nemalo zabúdať. V období kedy dôvera v Európsku úniu klesá pripomína dlhé roky mieru, ale aj prvenstvo v oblasti rozvojovej pomoci. Ani to však podľa nej nestačí a navrhuje ďalšie možné pokroky.

Všade sa hovorí o tom, že dôvera v Európsku úniu u ľudí klesá. Ako sa k tomu stavia Parlament?

Kladieme si otázku, kde sme ako Únia a prečo majú populisti navrch. Treba povedať, že chybu robíme v tom, že sa do popredia dostávajú národné záujmy. Štvorročný volebný cyklus nepustí a vždy je niektorých štát pred voľbami. Pri prijímaní celoeurópskeho postoja tak víťazia dané národné záujmy. Po finančnej kríze, ktorú sme dokázali zdolať a pripravili sme programy ako opäť naštartovať celý ekonomický a hospodársky proces, prišiel taký príval migrantov, že sme ho nedokázali zvládnuť. To naštartovalo protieurópske strany, ktoré využili strach tých, ktorí sa báli čo bude ďalej. Začali ich „ochraňovať“ vyjadreniami o postavení plotov a ochrane členských štátov. Na moje veľké prekvapenie dostali títo populisti silnú podporu v jednotlivých členských štátoch. Keď hovorím s mladými ľuďmi, ktorí tlieskajú populistom, pýtam sa ich, či si uvedomujú,, že zavedenie hraníc by znova znamenalo čakanie v radoch a podobne. Vtedy sa začínajú zamýšľať nad tým, čo naozaj znamená postavenie plotov.

Čo by sa podľa vás malo robiť?

Treba hovoriť o tom, že spoločná Európa je skutočne dobrý projekt, ktorý zabezpečil v Európe dlhé roky mieru. Málo sa zvýrazňuje, že Európska únia dostala Nobelovú cenu za mier i to, prečo bola po druhej svetovej vojne založená. Treba hovoriť aj o tom, že sme proti trestu smrti. V súčasnosti je to nový fenomén v súvislosti s Tureckom. Musíme sa zamyslieť aj nad ekonomickou a sociálnou dimenziou. Tam vidia ľudia veľkú sociálnu nespravodlivosť.  Tiež musíme hovoriť o tom ako prebieha daňový systém. Myslíme tým nadnárodné korporácie, platenie daní v tom členskom štáte, v ktorom vzniká príjem. Ak hodnoty vytvárajú slovenskí občania, mal by sa aj príjem prerozdeľovať pre ich dobro. V tom prípade ale vzniká otázka pri športovcoch. Prečo oni nie sú ochotný platiť dane Slovensku alebo ktorémukoľvek členskému štátu? Z  ich príjmov by sme mohli napríklad podporovať  ďalšie talenty.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Myslíte, že to, že je Únia najväčším prispievateľom v rámci rozvojovej pomoci je riešením?

Neviem, či je to dosť. Chudobná Afrika  a ďalší migranti, ktorí k nám idú, prídu práve preto, lebo ich nadnárodné i európske spoločnosti do takej miery zdierajú, že nemajú vytvorené základné životné podmienky pre život v Afrike. Hladujú, nemajú dostatok vody, denne tam zomiera niekoľko desiatok tisíc ľudí na to, že nemajú denný príjem stravy. V 21.storočí je to nemysliteľné, a preto migrujú. Zároveň by sme mali hovoriť o zárukách pre mladých ľudí, ktoré vytvárame. Treba sa pozrieť na to, či jednotlivé členské štáty dostatočne využívajú programy na uplatnenie mladých ľudí po ukončení škôl na trhu práce. Vieme aj o tom, že v jednotlivých štátoch nie sú zosúladené študijné programy s potrebami praxe. Reformy školstva prichádzajú veľmi pomaly alebo vôbec.

Na čo by sa ešte mala Únia v sociálnej otázke zamerať?

Je načase vytvoriť nejaký ucelený systematický zbor solidárnych ľudí, ktorí by v prípade potreby ktorejkoľvek krajiny boli nasadení a išli nezištne pomáhať, napríklad pri prírodných katastrofách. Zbor by sa mal skladať z profesionálov, zdravotníkov, možno aj murárov, ktorí by v rámci Európy boli organizovaní v nejakých brigádnych skupinách a išli by pomáhať tam, kde by bolo potrebné.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Monika Smolková.

O vik

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

V africkej Angole prebehlo prvé stretnutie EÚ-Afrika na parlamentnej úrovni. Medzi zástupcami Európskej únie nechýbal …

Consent choices