kuchyna
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Tatársky biftek sa na Slovensku podávať nesmie, sushi áno

BRATISLAVA / Surové mäso sa v reštauračných zariadeniach podávať nesmie, takže v jedálnom lístku tatarský biftek figurovať nemôže. Z tohto dôvodu Regionálny úrad verejného zdravotníctva vykonal kontrolu v prevádzkach, ktoré sa od pondelka zapojili do Tatarákového festivalu.

Tatarákový festival sa začal uplynulý pondelok. Zúčastnili sa na ňom reštaurácie, ktoré sú podľa organizátora vychytené v príprave tataráku. Pôvodne plánovaná trojtýždňová akcia sa však skončila už v piatok. A to po tom, ako Regionálny úrad verejného zdravotníctva navštívili spomínané prevádzky a za predaj surového mäsa im udelil pokutu.

„Príde mi tragikomické, že predsednícka krajina Európskej únie plošne zakáže predaj jedla, ktoré je úplne bežné na celom svete a hlavne v rámci EÚ. Belgičania sú na neho úplne hrdí,“ tvrdí organizátor Tatarákového festivalu Peter Horváth.

Vysoká pokuta

„Tieto prevádzky porušili vyhlášku ministerstva zdravotníctva číslo 533 z roku 2007 tým, že ponúkali pokrm z tepelne nespracovaného mäsa,“ potvrdila hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosálová. Za predaj tataráku v reštaurácii hrozí majiteľovi pokuta od 150 – 20 000€.

„Mäso je vždy čerstvé. Nie je namieste obava, že by niekto mohol z takto pripraveného mäsa ochorieť,“ povedal prevádzkár jednej z reštaurácií Marek Pethö.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

Sushi je v poriadku

„Ryba sa kazí stokrát rýchlejšie ako mäso,“ dodal ďalší majiteľ reštaurácie. „V zmysle európskej legislatívy sú surové ryby zaradené pod pojem produkty rybolovu alebo lastúrniky,“ povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Martina Merková. Surová ryba použitá napríklad v takom sushi nie je v zákone teda označená ako mäso, preto jej surový stav hygiene nevadí.

Zaujímavý tatarákový precedens sa stal v apríli tohto roka počas návštevy bulharského prezidenta, ktorí sa stretol s Andrejom Kiskom. Počas ich spoločného obeda si Rosen Plevneliev objednal tatarák. Keďźe ho ale informovali, že ho na Slovensku neponúkajú, situáciu vyriešil náš prezident. A informoval o tom na svojom facebooku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices