zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 39. týždňa 2016

Slovenskej ekonomike by sa malo v nasledujúcich rokoch dariť

SLOVENSKO: Národná banka Slovenska [NBS] zverejnila novú prognózu vývoja slovenskej ekonomiky. Rast nášho HDP by mal tento rok dosiahnuť 3,5 %, zatiaľ čo podľa predchádzajúcej júnovej predikcie NBS odhadovala rast o 3,3 %. V roku 2017 by mala naša ekonomika vzrásť o 3,3 % [v predchádzajúcej predikcii NBS očakávala rast o 3,5 %] a pre rok 2018 zostala prognóza nezmenená na úrovni 4,2 %. V odhadoch je zapracovaný už aj dopad brexitu, ktorý by sa mal prejaviť už v roku 2017. Vplyv brexitu na našu ekonomiku bude ale podľa NBS obmedzený a za roky 2016 až 2018 by mal z rastu nášho HDP ubrať „len“ 0,4 %.

Centrálni bankári po novom očakávajú výraznejší pokles cien tovarov a služieb resp. ich miernejší rast. V tomto roku NBS predikuje defláciu na úrovni – 0,5 %, zatiaľ čo v júnovej prognóze odhadovala pokles o – 0,3 %. Naďalej však počíta s tým, že od budúceho roka by mali ceny začať opäť rásť, a to o 1,1 % v roku 2017 a o 1,7 % v roku 2018. Potešujúci je pre našincov aj očakávaný vývoj na trhu práce. Nezamestnanosť by mala u nás aj naďalej klesať na tohtoročných 9,9 %, v roku 2017 na 9,3 % a v roku 2018 na 8,5 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: Dôvera medzi nemeckými podnikateľmi sa podľa mníchovského inštitútu IFO v septembri výrazne zlepšila. Mohlo by to znamenať, že obavy z brexitu sa postupne zmierňujú. Index vzrástol na úroveň 109,5 bodu z augustovej hodnoty 106,3 bodu a nachádza sa tak na najvyššej úrovni od mája 2014. Trh síce očakával zlepšenie indexu, ale oveľa miernejšie než k akému v skutočnosti došlo. Aktuálny výsledok indexu spotrebiteľskej dôvery inštitútu IFO popiera obavy, že by sa nálada v nemeckej ekonomike kvôli brexitu zhoršovala.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Uplynulý týždeň bol okrem indexu dôvery nemeckých podnikateľov zverejnený aj index dôvery medzi nemeckými spotrebiteľmi, a to podľa agentúry GfK. Októbrová hodnota indexu spotrebiteľskej dôvery ukázala mierny pokles na úroveň 10,0 bodu. Výsledky tohto indexu teda neboli až také pozitívne ako v prípade indexu podnikateľskej dôvery. Spotrebitelia v Nemecku nie sú až takí optimistickí ako podnikatelia a majú určité obavy z ďalšieho ekonomického vývoja v ich krajine, a to aj v nadväznosti na rozhodnutie Británie opustiť EÚ.

EUROZÓNA: Pozitívne sa vyvíjala aj ekonomická dôvera v menovom bloku. Indikátor ekonomickej nálady eurozóny v septembri stúpol na 104,6 bodu, čo bolo viac ako predchádzajúcich a zároveň aj trhom očakávaných 103,5 bodu. Ekonomická nálada v eurozóne je tak najvyššia

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britská premiérka Mayová vyhlásila, že formálne aktivuje odchod Británie z EÚ pred koncom marca 2017. K tomuto dátumu by mal byť teda aktivovaný v súčasnosti tak často spomínaný článok 50 Lisabonskej zmluvy. Následne sa odštartuje 2 – ročný proces vystúpenia z európskeho spoločenstva a Británia by tak mala EÚ opusť v roku 2009. Podľa Lisabonskej zmluvy by mal proces vyjednávania o podmienkach vystúpenia z únie trvať 2 roky, ale môže sa natiahnuť aj na dlhšie, ak sa na tom Británia a členské krajiny dohodnú.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices