EP
Schôdza výboru EP. PHOTO: © European Union.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä energetiku a ruskú propagandu

Parlamentné výbory budú tento týždeň rokovať a hlasovať o viacerých návrhoch. Na programe je okrem iného bezpečnosť dodávok plynu, ruská propaganda a ilegálny obchod s chránenými zvieratami a rastlinami. Rozpočtový výbor sa chystá hlasovať o rozpočte EÚ na budúci rok. Okrem toho si pripomenieme desiate výročie Filmovej ceny LUX, dozvieme sa mená finalistov Sacharovovej ceny a do Parlamentu zavítajú tohtoročné víťazi Ceny európskeho občana a Ceny Karola Veľkého pre mládež.

O čom bude reč vo výboroch

Členovia výboru pre energetiku budú vo štvrtok hlasovať o dvoch uzneseniach, ktoré požadujú, aby si členské štáty pomáhali v prípade výpadkov v dodávkach plynu.

Výbor pre rozpočet bude hlasovať o rozpočte EÚ na rok 2017. Parlament požaduje dostatočné prostriedky na riešenie migračnej krízy a podporu hospodárskeho rastu, boj proti nezamestnanosti mladých a lepšie financovanie pre vedu a infraštruktúru.

Zahraničný výbor bude v pondelok hlasovať o návrhoch na boj proti propagande. Vynikajúcu úroveň v nej dosahuje napríklad Rusko alebo ISIS. Ak nechceme, aby pokračovali v manipulácii más, musíme zvyšovať povedomie medzi verejnosťou a podporovať nezávislé médiá.

V stredu budú poslanci spoločne sú zástupcami farmárov, firiem a odborov rokovať a výhodách a nevýhodách obchodnej dohody s Kanadou CETA.

Poľnohospodársky bude vo štvrtok hlasovať o návrhu na zastavenie šírenia chorôb rastlín a výbor pre životné prostredie o tom, ako zastaviť ilegálne zabíjanie slonov, nosorožcov a iných chránených zvierat a z toho plynúci biznis.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Týždeň ocenení

Filmová cena LUX má tento pondelok 10. októbra desať rokov. Pri tejto príležitosti zavítajú do Parlamentu režiséri Ken Loach, Céline Sciamma a Andrea Segre. Po celej Európe sa bude premietať minuloročný víťazný film Mustang. Na Slovensku si ho môžete ísť pozrieť do Artkina Metro v Trenčíne.

V pondelok a utorok do Parlamentu zavítajú tohtoroční víťazi Ceny Karola Veľkého pre mládež. Stretnú sa s poslancami kultúrneho výboru aj predsedom Martinom Schulzom.

V stredu si svoje ocenenie prídu prevziať tohtoroční nositelia Ceny európskeho občana.

Po utorkovom hlasovaní v zahraničnom a rozvojovom výbore sa dozvieme mená finalistov tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices