schiaparelli
Ilustračné PHOTO: © Agence spatiale européenne (ESA).

Na Marse pristál modul: Ešte nevedia, či dobre alebo zle

DARMSTADT / Na Marse dnes pristál modul Schiaparelli, zatiaľ sa ale nevie, či bol manéver úspešný alebo nie. Pozemné riadiace stredisko nedostalo očakávaný potvrdzujúci signál a čaká na dáta zo satelitov krúžiacich okolo Marsu. Modul k červenej planéte dorazil v sobotu s družicou Trace Gas Orbiter (TGO) v rámci projektu ExoMars Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a ruskej agentúry Roskosmos, ktorý je zameraný na hľadanie prípadných stôp života na Marse.

Sonda zachytila signál

Sonda zachytila signál z pristávacieho modulu, jeho osud je neznámy. Orbitálna sonda európsko-ruskej vesmírnej misie ExoMars zachytila signál z modulu, ktorý mal v stredu pristáť na povrchu planéty Mars. Zatiaľ však nie je jasné, či sa pristátie podarilo ani či je modul stále funkčný, informovala dnes Európska vesmírna agentúra (ESA).

Pristávací manéver neveští nič dobré

Podľa informácií ESA Schiaparelli prerušil vysielanie signálu pred dosadnutím na Mars, čo bolo neočakávané, ale jednoznačný záver z toho ešte nedá robiť. Potvrdený je vstup aparátu do atmosféry Marsu a otvorenie jeho padákov pri ďalšom zostupe. Avšak chýbajúce potvrdenie zdarného pristátie podľa niektorých vedcov neveští nič dobré.

Modul Schiaparelli musel pri zostupe postupne spomaliť z rýchlosti 21.000 kilometrov za hodinu, s ktorou vstúpil do marťanskej atmosféry, na zhruba desať kilometrov za hodinu. Pomôcť mu mali padáky a tesne nad povrchom i zážih motorov.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Mars bude skúmať z výšky 400 kilometrov

Družica TGO sa spoločne s modulom vydala na cestu tento rok 14. marca za pomoci ruskej nosnej rakety Proton. Minulú nedeľu sa obaja aparáty podľa plánu od seba úspešne oddelili. Kým Schiaparelli zamieril k Marsu, aby pokračoval v bádaní na povrchu, družice bude obiehať okolo planéty a skúmať ju z výšky okolo 400 kilometrov.

 Výskum mimozenského života

Program ExoMars sa skladá z dvoch misií. Prvý teraz plní družica TGO a modul Schiaparelli. Druhá časť projektu má odštartovať v roku 2020 vyslaním robotického vozítka a vedecké platformy na povrch Marsu. Vozítko bude vybavené vrtným zariadením a sadou nástrojov pre geochemické a exobiologický výskum (výskum mimozemského života).

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

vesmir

Európska vesmírna agentúra: Prvý štart rakety Ariane 6 znova odložili

Prvý štart nosnej rakety Ariane 6 z programu Európskej vesmírnej agentúry (ESA) v utorok opätovne …

Consent choices