ceta
EÚ - Kanada samit, podpis zmluvy CETA. PHOTO: © European Union, 2016

Predstavitelia EÚ a Kanady podpísali zmluvu CETA

Kanadský premiér Justin Trudeau a predstavitelia Európskej únie v nedeľu v Bruseli podpísali obchodnú a hospodársku zmluvu CETA. Dohoda by mala od budúceho roka začať odstraňovať úplnú väčšinu ciel a poplatkov, ktoré doteraz obmedzujú obchod medzi úniou a Kanadou.

Podpis viac ako šesť rokov dojednávaného rozsiahleho dokumentu oniekoľko dní oddialil postoj niektorých belgických regiónov, bezktorých súhlasu nemohla so zmluvou súhlasiť belgická vláda.

Únia odhaduje, že aplikácia zmluvy by mala znamenať nárastvzájomnej obchodnej výmeny až o 12 miliárd eur ročne, podporiť hospodársky rast a pomôcť vytvárať nové pracovné miesta.

Za EÚdokument podpísali predseda Európskej rady Donald Tusk, šéfEurópskej komisie Jean-Claude Juncker a slovenský premiér RobertFico, ktorého krajina Európskej únii teraz predsedá.

Komplexná hospodárska a obchodná dohoda (CETA) medzi EÚ a Kanadou, ktorú obe strany podpísali na samite v Bruseli, predstavuje v súčasnosti jedno z najdiskutovanejších tém v únii.

Základné údaje o dohode:

– CETA upravuje podmienky voľného obchodu a dodržiavania autorských práv. Mala byť podpísaná už 27. októbra na samite EÚ s Kanadou. Má charakter takzvanej zmiešanej zmluvy, ktorú okrem zástupcov EÚ musí podpísať a ratifikovať všetkých 28 členských štátov únie.

– Ide o najambicióznejšiu obchodnú dohodu Kanady a je to tiež najrozsiahlejšia dohoda, akú EÚ doteraz uzavrela v oblasti služieb a investícií.

– Jej aplikácia by mala znamenať nárast vzájomnej obchodnej výmeny až o 12 miliárd eur ročne, podporiť hospodársky rast a pomôcť vytvárať nové pracovné miesta.

– Dohoda by mala odstrániť úplnú väčšinu ciel a priemyselných poplatkov, ktoré obmedzujú obchod medzi dvadsaťosmičkou a Kanadou, a vytvoriť veľký trh pre služby, tovary a tiež investície.Firmám by to malo priniesť nižšie náklady a úspory, spotrebiteľom potom nižšie ceny.

– Z veľkej časti sa otvorí trh s poľnohospodárskymi komoditami a Kanada okrem iného uzná napríklad niektoré európske štandardy pre automobily, čo by malo zjednodušiť export áut. Odstraňované majú byť aj ďalšie takzvané technické prekážky obchodu, napríklad prijímaním zhodných štandardov a podobne.

– CETA má umožniť firmám, aby sa u protistrany uchádzali o verejné zákazky, európskym firmám sa otvorí prístup k tendrom v Kanade ako na vládnej úrovni, tak aj na úrovni jednotlivých provincií aj miest a obcí.

– Menšie európske spoločnosti by tak mohli výrazne ušetriť a získať lepší prístup ku kanadskému trhu, Európania budú mať na výber z širšej ponuky výrobkov. Tovar dovezený z Kanady pritom musí spĺňať všetky pravidlá stanovené EÚ.

– Do Kanady by malo byť možné bez ciel exportovať skoro 92 percent európskych poľnohospodárskych a potravinárskych produktov, Kanada otvorí trh aj napríklad pre európske vína a ďalšie alkoholické nápoje. Na niektoré citlivé komodity, ako je bravčové či hovädzie z európskej strany a mlieko a mliečne výrobky z kanadskej strany ale platí dovozný strop.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

– Kanada bude uznávať cez 140 tradičných výrobkov, vyrábaných v EÚ len v určitej oblasti a chránených – napríklad francúzsky syr Roquefort, holandskú goudu či taliansku parmskú šunku, tiež české pivo a žatecký chmeľ. Pod týmito názvami bude v krajine možné predávať len skutočné európske výrobky.

– Obe strany budú vzájomne uznávať svoje testy a ocenenia na najrôznejšie typy tovaru od elektroniky až po hračky, rovnako ako profesijné kvalifikácie. Ľahší prístup na pracovný trh tak budú mať napríklad architekti alebo inžinieri.

– Rokovania medzi EÚ a Kanadou o voľnom trhu začali už v máji 2009. Prvé rozhovory sa odohrali v Prahe v súvislosti s predsedníctvom Českej republiky v Rade EÚ. Po niekoľkoročnom vyjednávaní prišla na svet CETA, obsahujúca celkom 1 598 stránok. Politickú dohodu v základných otázkach tejto zmluvy dosiahli v októbri 2013 kanadský premiér Stephen Harper a predseda EÚ José Barroso.

– Predmetom diskusií bol systém urovnávania investičných sporov.Zatiaľ čo predchádzajúca kanadská vláda trvala na klasickom arbitrážnom mechanizme, EÚ chce zaviesť špeciálny tribunál pre urovnávanie sporov. Jeho členovia nebudú určovať strany sporu, ale európske a kanadské úrady. Kanada s tým vyslovila súhlas až s nástupom nového premiéra Justina Trudeaua na konci roka 2015.

– CETA má ďalej vytvoriť rovnomernejšie podmienky v oblasti práv duševného vlastníctva a tiež zlepšiť ochranu poskytovanú farmaceutickým výrobkom z EÚ.

– Vlnu odporu vyvolala zmluva v Nemecku, kde proti nej tento rok v septembri demonštrovalo 150 000 ľudí. Kriticky sa k zmluve stavala aj časť vládnej sociálnej demokracie (SPD). V polovici septembra ale uzatvorenie dokumentu nakoniec podporila. Nemecký ústavný súd v októbri sťažnosti proti tejto dohode zamietol, zároveň ale stanovil niekoľko podmienok jej schválenia.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

wiezik

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). …

Consent choices