Sulik
Europoslanec Richard Sulík. PHOTO: redakcia/red.

Richard Sulík: Svet potrebuje zodpovedné USA

Strana Sloboda a Solidarita gratuluje americkému ľudu k zvoleniu svojho 45. prezidenta. Veríme, že nový prezident Donald Trump podnikne kroky, aby sa brázdy, ktoré medzi voličmi vyhĺbila volebná kampaň, zacelili. Spojené štáty, ako ekonomický a politický líder sveta, majú záväzky voči globálnej bezpečnosti i životnému prostrediu.

„Pre Donalda Trumpa sa dnešným dňom skončila predvolebná kampaň a začalo sa obdobie, keď má pochopiť, že Spojené štáty sa nachádzajú v množstve záväzkov,“ vyhlásil predseda SaS Richard Sulík. Minimálne podľa prvých Trumpových vyjadrení („Budem prezidentom všetkých Američanov“, „Ponúkam svetovému spoločenstvu férovú spoluprácu“) je nádej, že tieto súvzťažnosti mu nebudú úplne cudzie. „Ako sa nakoniec Trump zachová a ako sa bude rozhodovať, v tejto chvíli nedokáže odhadnúť nikto,“ dodáva Sulík.

Očakávame, že záväzky USA budú napĺňané. „Svet potrebuje zodpovedné Spojené štáty a Európa, vrátane Slovenska, musí mať v Spojených štátoch naďalej silného spojenca v ochrane západnej civilizácie. Želáme si, aby sa obchodná a politická spolupráca medzi USA a EÚ naďalej prehlbovala,“ hovorí Sulík, ktorému je sympatický Trumpov plán znížiť dane a zdvojnásobiť ekonomický rast USA. „Jemu, ako človeku pochádzajúcemu z podnikateľského prostredia, sa to môže podariť,“ myslí si Sulík a dodáva, že podľa neho sa Trumpove vnútropolitické rozhodnutia budú Európy týkať oveľa menej, ako tie zahraničnopolitické, v prvom rade Sýria.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre zahraničnú politiku Martin Klus zdôrazňuje, že konštantou vzťahov Európskej únie a USA musia naďalej zostať hodnoty liberálnej demokracie a kultúrna blízkosť. „Toto sú atribúty, ktoré americký ľud s národmi Európy tradične spájajú,“ uzatvára Klus.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices