kazimir
Minister financií a predseda Rady Peter Kažimír. PHOTO: Archív MFSR.

Úspech slovenského predsedníctva: Rada schválila ​kritériá pre skríning jurisdikcií mimo EÚ

Rada pod predsedníckou taktovkou ministra financií Petra Kažimíra schválila kritériá a proces vytvorenia zoznamu EÚ, ktorý sa týka nespolupracujúcich jurisdikcií v daňovej oblasti.

Rada prijala závery v týchto oblastiach:

  • kritériá pre skríning jurisdikcií mimo EÚ,
  • usmernenia pre proces výberu a skríningu jurisdikcií.

Skríning sa má dokončiť do septembra 2017, aby Rada mohla schváliť zoznam nespolupracujúcich jurisdikcií do konca roku 2017. Malo by ísť o priebežný a pravidelný proces.

V rámci Rady bude proces skríningu viesť a monitorovať skupina pre kódex správania pre zdaňovanie podnikov, ktorú bude podporovať sekretariát Rady. Pri vykonávaní potrebných prípravných opatrení na proces skríningu jej budú pomáhať útvary Komisie.

Práca pokračuje aj na potenciálnych obranných opatreniach na úrovni EÚ s cieľom ich schválenia do konca budúceho roka. Mohlo by sa uvažovať o ich zavedení nielen v daňovej, ale aj nedaňovej oblasti.

„Dnešná dohoda medzi všetkými členskými štátmi je veľmi dôležitá súčasť spoločnej stratégie EÚ pre boj s celosvetovými výzvami, ako je narúšanie základu dane a presun ziskov. Ide o dôkaz, že chceme byť priekopníkom v tejto oblasti,“ povedal minister financií a predseda Rady Peter Kažimír.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

„Je to rozhodujúci krok v procese, ktorý bude prebiehať počas budúceho roku,“dodal. „Začneme dialóg s tými krajinami, ktoré nespĺňajú nami zavedené kritériá. Na tzv. čiernu listinu sa dostanú len tie jurisdikcie, ktoré odmietnu spoluprácu a včasné plnenie kritérií. Naším hlavným cieľom je motivovať, nie trestať.“

Ministri pôvodne vyjadrili podporu vytvoreniu zoznamu EÚ na neformálnom zasadnutí v Amsterdame v apríli 2016 a Rada prijala závery 25. mája 2016.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices