zdrave-jedlo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia požaduje obmedziť trans-tuky. Sú nebezpečné a konzumujete ich aj vy

Trans-tuky, ktoré sú chemicky transformované do rastlinného oleja  je v mnohých produktoch od kuchynského oleja, pizze či pečiva. Sú lacné a majú ľahkú výrobu, ale hlavne sú potenciálnym rizikom pre zdravie, ak sú konzumované vo veľkom množstve. Môžu spôsobiť blokovanie tepien u ľudí, čo vedie k vážnej ischemickej chorobe srdca.

Olej, pizza, jedlo z fastfoodu, omáčky, popcorn, hromadne vyrábané pečivo – toto je iba niekoľko potravín, v ktorých sa nachádzajú. Sú lacné, ľahko vyrobené a s dlhou minimálnou trvanlivosťou. Masoví výrobcovia a výrobcovia rýchleho občerstvenia jednoducho milujú trans-tuky. Ale tento chemicky transformovaný rastlinný olej je nezdravý a obzvlášť škodlivý pre naše tepny. Vo veľkých množstvách, že sa lepí na cievne steny a blokuje ich. Poslanci Parlamentu sa rozhodli zamerať sa na tento zlý cholesterol.

Renate Sommer z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov): „Ľudia si neuvedomujú trans-mastné kyseliny. Iba jeden z troch spotrebiteľov v EÚ vie, čo sú, pričom tieto trans-mastné kyseliny sú zodpovedné za kardiovaskulárne ochorenia.“

Konzumovanie 2% trans-mastných kyselín denne výrazne zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Každý rok zabije ischemická choroba srdca 660 000 ľudí v EÚ, pričom priamo v Únii sú veľké rozdiely. Niektoré členské štáty už prijali opatrenie, ale nie všetky.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Daciana Octavia Sârbu zo skupiny Progresvnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente: „Väčšina krajín východnej a juhovýchodnej časti Európy je postihnutá viac, pretože majú odlišné stravovacie návyky a ľudia v nich nie sú dobre informovaní. Kupujú si produkty bez toho, aby vedeli čo idú jesť. “

Nedostatok štandardizácie vedie k rastúcej sociálnej nerovnosti v EÚ. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že trans-tuky by nemali prekročiť 1% celkového energetického príjmu ľudí. Európsky parlament preto dal Komisii dva roky na vydanie zákona, ktorý presne stanoví limity trans-mastných kyselín v potravinách.

O oma

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Európska únia chystá revíziu rámcovej smernice o odpade so zameraním na textilný a potravinársky sektor. …

Consent choices